Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn twee termen die soms nog wel eens met elkaar verward worden. Hoe zit het ook al weer, wat betekenen de termen en wat zijn de verschillen tussen het eigen risico en de eigen bijdrage? Hier vijf feiten over het eigen risico en de eigen bijdrage.

1. Eigen risico 2018 is 385 euro

Voor iedereen in Nederland vanaf 18 jaar geldt er een verplicht eigen risico. In 2018 is dit bedrag vastgesteld op 385 euro (net als in 2017). Dit is het bedrag dat je eerst zelf dient te betalen voordat de zorgverzekering iets voor je vergoedt.
Het is mogelijk om het eigen risico te verhogen, het vrijwillig eigen risico. Door dit te verhogen, biedt de zorgverzekeraar je korting aan op de zorgpremie. Dit kan wel oplopen tot 20 euro korting per maand. Hierdoor dien je wel zelf meer te betalen (verplicht + vrijwillig eigen risico) mocht je gebruik maken van zorg.

2. Eigen risico betaal je één keer per jaar

Het eigen risico betaal je maximaal één keer per jaar. Mocht je dus al je eigen risico gebruikt hebben, dan zal je dit niet nog eens hoeven te betalen indien je gebruik maakt van zorg. Vanaf 1 januari zal je dan weer eigen risico moeten betalen, mocht je gebruik maken van de zorg.

De eigen bijdrage betaal je wel elke keer opnieuw. Dit geldt dan natuurlijk alleen voor de specifieke zorg waarvoor een eigen bijdrage geldt.

3. Voor zorg uit de basisverzekering betaal je voornamelijk eigen risico

Het eigen risico is er vooral voor de basisverzekering, de meeste zorg uit de basisverzekering vallen onder het eigen risico. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ziekenhuisopname, medicijnen, ziekenvervoer of bloedprikken. Op die regel zijn er wel nog wat uitzonderingen: zo is een bezoek aan de huisarts of kraamzorg vrij van het eigen risico.

De eigen bijdrage geldt in sommige gevallen voor zorg uit het basispakket. Denk daarbij aan hoortoestellen, kunstgebitten, pruiken of orthopedische schoenen. Hoe hoog deze eigen bijdrage is, wordt bepaald door de overheid. Dit kan een percentage van het bedrag zijn, of een vast bedrag.

4. Aanvullend verzekeren tegen eigen bijdrage

Het is mogelijk om je aanvullend te verzekeren tegen een eigen bijdrage. Dit kan bijvoorbeeld indien je in het ziekenhuis wilt bevallen, maar daarvoor geen medische noodzaak is. In normale gevallen zou je dan 341,30 euro aan eigen bijdrage betalen. Hiervoor is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit betekent dus wel dat je maandelijks meer gaat betalen voor je zorgpremie. Daarom ook als tip, bedenk goed hoeveel meer je gaat betalen en of dat het waard is.

5. Soms betaal je allebei

Het is ook mogelijk dat je én het eigen risico én een eigen bijdrage dient te betalen. Dit kan bijvoorbeeld bij de aanschaf van een gehoorapparaat.

Stel, een gehoorapparaat kost 900 euro en je hebt dit jaar nog geen gebruik gemaakt van zorg (en dus nog geen eigen risico betaalt). De basisverzekering vergoedt 75% van de kosten. Dit betekent dat 900 * 75% = 675 euro door de basisverzekering betaald wordt. Omdat je nog geen eigen risico gebruikt hebt, betaal je daar zelf 385 euro van. Dit betekent dat de basisverzekering 675 – 385 = 290 euro vergoedt.

Naast het eigen risico dat je nu betaalt (385 euro), is er ook nog de 25% eigen bijdrage die je dient te betalen. In dit geval is dat 900 * 25% = 225 euro. Zelf betaal je dan 385 + 225 = 610 euro voor het gehoortoestel.