Collectieve zorgverzekeringen niet onderscheidend genoeg

4 July, 2017|0 Comments

Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn de collectieve zorgverzekeringen die zorgverzekeraars aanbieden niet onderscheidend genoeg van elkaar. Dat blijkt uit een gezamelijk rapport van beide markttoezichthouders. Volgens dit onderzoek “zijn er meer mogelijkheden om in zorgkwaliteit en preventie te investeren en bestaat er de ruimte voor verder onderscheid.”

Collectieve zorgverzekering is populair

In Nederland heeft meer dan twee derde een collectieve zorgverzekering. Zo’n collectieve zorgverzekering wordt vaak via de werkgever, sportvereniging of onderwijsinstelling geregeld. Het idee achter de collectieve zorgverzekering is dat de personen bij dezelfde werkgever of sportvereniging ongeveer dezelfde gezondheidsrisico’s hebben en dus ongeveer dezelfde zorgverzekering nodig zullen hebben. In samenwerking met een zorgverzekeraar wordt er dan een zorgverzekering aangeboden die je via het collectief af kan sluiten. Als verzekerde heb je het voordeel dat de zorgverzekeraar een korting kan bieden op de zorgverzekering (omdat heel veel mensen zich bij dezelfde zorgverzekeraar aan zullen melden).

Volgens het onderzoek blijkt nu dus dat de collectieve zorgverzekeringen helemaal niet zo onderscheidend zijn als misschien gedacht werd. Nu is er vaak het geval dat de verzekerde alleen een korting krijgt op de zorgpremie.

Collectief niet altijd goedkoper

Omdat de collectieve zorgverzekering een korting biedt op de zorgpremie, denken veel mensen dat de collectieve zorgverzekering voor hen de goedkopere keuze is. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn. Zo blijkt uit een onderzoek van een jaar geleden een collectieve verzekering toch wel 150 euro duurder kan zijn.

Daarnaast heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ook als eens vaker gemeld dat een collectief niet bijdraagt aan de solidariteit van het Nederlandse zorgstelsel. De kortingen die gegeven worden, moeten immers ergens vandaan gehaald worden (bij andere verzekerden die niet in het collectief zitten, bijvoorbeeld). Als iedereen in het collectief zit, is er op die manier geen korting meer te geven en heeft een collectieve verzekering geen zin meer.

Daarom is het altijd verstandig om te vergelijken. Een zorgverzekering vergelijken hoeft niet veel tijd te kosten, en je hoeft ook niet direct te bepalen of je een overstap wilt maken. Zo kan je snel bekijken of je voor je collectieve zorgverzekering stiekem toch niet te veel betaalt. Dit kan je makkelijk doen met behulp van onze zorgvergelijker.

Wil je het rapport lezen? Die is te vinden op deze pagina van de ACM.

Collectieve zorgverzekeringen niet onderscheidend genoeg
4 (80%) 1 vote

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.