‘Betaal zorgtoeslag direct aan de zorgverzekeraar’

26 June, 2017|0 Comments

De zorgtoeslag niet langer meer op je eigen rekening ontvangen, maar deze direct aan de zorgverzekeraar betalen? Daarvoor pleit de Raad van Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een nieuw rapport genaamd ‘Eenvoud loont. Oplossingen om schulden te voorkomen.’

Het RVS stelt dat we de zorgtoeslag te vaak gebruiken voor andere zaken dan onze zorgverzekering. Datzelfde geldt overigens voor bijvoorbeeld de huurtoeslag. Volgens het CBS zou om die reden een op de vijf Nederlanders met schulden te maken hebben.

‘Eenvoudige oplossingen’

Het RVS geeft aan dat we op korte termijn al een verschil kunnen maken door eenvoudige oplossingen door te voeren. Dit zou het overmaken van de zorgtoeslag naar de zorgverzekeraar zijn, in plaats van naar de verzekerde.

Daarnaast moeten mensen sneller toegang krijgen tot hulp en advies, om schulden te voorkomen. Als laatste wil de RVS duidelijke en begrijpelijke communicatie waardoor bijvoorbeeld ook meer met laaggeletterde rekening gehouden wordt.

Premie omlaag

Uiteindelijk zal het niet heel veel verschil maken, maar misschien voelt het zo wel. Als de zorgtoeslag direct aan de zorgverzekeraar betaalt wordt, betekent dit natuurlijk dat de zorgverzekeraar de premie omlaag kan brengen (mits je recht hebt op zorgtoeslag).

Stel, je hebt een FBTO zorgverzekering (restitutie) met als aanvullende verzekering de Module Tand 250. De zorgpremie in 2017 is daarvoor (108,50 + 13,55 = ) € 122,05. Als je in 2017 de maximale zorgtoeslag van € 88,- per maand ontvangt, betekent dat dus dat je voortaan 122,05 – 88 = € 34,50 per maand over zou moeten maken aan je zorgverzekeraar.

Voordeel van de genoemde maatregel van de RVS is natuurlijk ook dat deze toeslag gebruikt zal worden waarvoor hij bedoeld is: de zorgpremie en het eigen risico.

Of dit doorgevoerd gaat worden, moet natuurlijk nog blijken.

Lees hier het artikel van het RVS.

‘Betaal zorgtoeslag direct aan de zorgverzekeraar’
4.5 (90%) 2 votes

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.