Zorgverzekering 2018: wat zijn de veranderingen voor volgend jaar?

Zorgverzekering 2018: wat zijn de veranderingen voor volgend jaar?

De zorgverzekering verandert elk jaar wel weer. Ook voor de zorgverzekering 2018 zullen er wat veranderingen doorgevoerd worden. Zo zullen de zorgverzekeraars weer de premie bekend maken, welke kan verschillen van vorig jaar, kan het eigen risico veranderen en kan de inhoud van de basisverzekering weer anders zijn.

Op Prinsjesdag zullen in ieder geval de inhoud van het basispakket en de hoogte van het eigen risico voor 2018 bekend gemaakt zijn. Een kleine maand later zullen de zorgverzekeraars hun premie bekend gemaakt hebben. Zie het kader hiernaast voor de belangrijke data.

De rest van deze pagina zal gewijd zijn aan de veranderingen voor de zorgverzekering van volgend jaar.

Belangrijke data

Hoe verandert het basispakket in 2018?

Het basispakket zal voor de zorgverzekering 2018 weer op een aantal puntjes aangepast worden. Het lijkt er nu op dat dit de puntjes zijn die veranderd zullen worden aan de basisverzekering:

  • Vergoeding voor 12 behandelingen oefentherapie voor patiënten met artrose aan heup- en kniegewrichten.
  • Vergoeding voor een aantal geneesmiddelen voor borstkanker en hepatitis C.
  • Vergoeding zittend ziekenvervoer kankerpatiënten die met immuuntherapie behandeld worden.
  • Verzorging voor minderjarigen die samenhangt met de geneeskundige zorg.

Wijzigingen voor het eigen risico in 2018

Afgelopen jaar was voor het eerst sinds de invoering van het eigen risico (2008) dat dit bedrag niet opliep. In 2017 bedroeg het eigen risico 385 euro. In 2018 stijgt het eigen risico met 15 euro naar 400 euro.

Wel is het zo dat steeds meer politieke partijen zich verzetten tegen het (te hoge) eigen risico. Voor 2018 lijkt er voor het eigen risico echter nog geen verandering te komen, gezien de stijgende lonen in de zorg. Afschaffen of verlagen van het eigen risico kost alleen maar geld, geld wat er eigenlijk niet is.

Veranderingen zorgpremie 2018

De grootste zorgverzekeraars van Nederland (Achmea, VGZ, CZ en Menzis) hebben allen verlies geleden over de basisverzekering in het boekjaar 2016. Dit gaat ten koste van de eigen reserves van de verzekeraars, waarmee de stijging van de zorgpremie vaak kleiner gemaakt wordt. Omdat die reserves opraken, kan het zijn dat de premies in 2018 weer sterk zullen stijgen, net als afgelopen jaar. Toen was er sprake van een premiestijging van zo’n 100 euro per jaar.

Ondertussen maakte DSW ook al bekend dat de premie voor de zorgverzekering 2018 met ‘minimaal 30 euro op jaarbasis zal stijgen’. Dit komt door een onverwachte tegenvaller waar alle zorgverzekeraars mee te maken hebben.

De zorgpremie voor volgend jaar zal uiterlijk op 11 november 2017 bekend moeten zijn. Vanaf dat moment is het ook mogelijk om met onze zorgvergelijker de nieuwe zorgverzekeringen te vergelijken. Dan kan je op zoek gaan naar de beste zorgverzekering.

Overstappen zorgverzekering 2018

Omdat de zorgverzekeraars dit jaar hun zorgpremie een week eerder bekend moeten maken, heb je als consument een week langer de tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe zorgverzekering en over te stappen.

Voor de zorgverzekering 2018 kan je overstappen van 11 november 2017 tot en met 31 december 2017. Als je voor 31 december 2017 je huidige zorgverzekering handmatig opzegt, heb je zelfs tot 31 januari 2018 de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Zorgverzekering 2018: wat zijn de veranderingen voor volgend jaar?
4.5 (90%) 2 votes