De zomermaanden zijn ondertussen weer aangebroken, en dan zie je veel Nederlanders op vakantie gaan. Al zullen veel mensen binnen Nederland blijven, zal de meerderheid de zon opzoeken in het buitenland. Als je op vakantie gaat in het buitenland is het misschien ook wel handig om te weten hoe het zit met de zorgverzekering. Als je binnen Nederland blijft met de vakantie, zal er voor je zorgverzekering niks veranderen. In het buitenland kan de zorgverzekering wel net even wat anders werken dan dat je in Nederland gewend bent.

Als je toe aan zorg bent in het buitenland, met wie zoek je dan contact? En tot welke hoogte zal je zorgverzekering de kosten vergoeden? Wat de zorgverzekering voor jou op vakantie in het buitenland regelt, lees je in dit artikel.

Er gebeurt iets, wat moet ik doen?

Als je zorgkosten maakt in het buitenland, door bijvoorbeeld een ongeluk of je wordt ziek, dan kan je in ieder geval op twee manieren contact zoeken. Allereerst kan je het alarmnummer 112 bellen (werkt in elk Europees land) als je je in een noodsituatie bevindt. Geen noodsituatie, maar wel (spoedeisende) hulp nodig? Neem dan contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. Deze staat vaak op je zorgpas, en kan je anders via de site van je zorgverzekeraar vinden.

Basisverzekering dekking

De basisverzekering zal ook zorgkosten op vakantie in het buitenland dekken, mits het hier gaat om spoedeisende zorg. Dat betekent dus dat de zorg niet kan wachten tot terugkeer in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het opeens erg ziek worden. Verder kan je de volgende voorbeelden ook gebruiken:

  • Behandeling door een arts/specialist
  • Noodzakelijke opname/verpleging/behandeling in ziekenhuis
  • Noodzakelijke geneesmiddelen
  • Ambulancevervoer
  • Vervoer naar Nederland als de totaalkosten in Nederland aanzienlijk voordeliger zijn

Ook kan het soms zijn dat de zorgverzekeraar wel zorgkosten vergoed, al waren die niet spoedeisend. Deze worden dan op basis van marktconforme tarieven in Nederland vergoed.

Wel stellen de zorgverzekeraars een aantal voorwaarden aan de vergoeding vanuit de basisverzekering in het buitenland. Zo zal je het marktconforme Nederlandse tarief als vergoeding krijgen, wat dus minder kan zijn dan in het buitenland. Daarnaast zal je voor de zorgkosten in het buitenland ook het eigen risico moeten betalen.

Aanvullende dekking voor buitenland

Je zal dus wel sommige kosten moeten betalen, als die boven het marktconforme tarief in Nederland uitkomen. Een reis- of aanvullende zorgverzekering kan je wél dekken voor deze kosten. Daarom is het ook altijd verstandig om te kijken naar de buitenlanddekking van je aanvullende verzekeringen en/of reisverzekering.

Bij zo’n aanvullende verzekering met buitenlanddekking ben je naast de extra kosten boven het Nederlandse marktconforme tarief bijvoorbeeld ook verzekerd voor:
– Ongevallendekking
– Repatriëring
– Verlies van eigendom (bagage, geld, paspoort, visum)

Bovenstaande punten zullen niet altijd in elke reis- of aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking zitten. Lees daarom altijd zelf goed de polisvoorwaarden door. Ook dien je te checken hoe lang de verzekering geldt bij een langdurig bezoek.

Tips voor de vakantie

Mocht je zorg nodig hebben in het buitenland (op vakantie of niet), dan is het altijd handig om goed voorbereid te zijn. Neem daarom onderstaande checklist even goed door, en neem het mee:
– Eigen gegevens (identificaties, adres etc.)
– European Health Insurance Card (EHIC) zorgpas. Hierdoor zal je de zorgkosten waarschijnlijk niet zelf hoeven te betalen
– Alarmnummer vakantieland
– Alarmnummer (zorg/reis)verzekeraar
– Contactpersonen in het thuisland
– Polis van je verzekering

Mocht je nog vragen hebben over de zorgverzekering en de vakantie in het buitenland. Dan kan je altijd contact zoeken met je zorgverzekeraar.