Nederlanders die hun zorgverzekering niet kunnen of willen betalen, en dus bekend staan als wanbetalers, zijn het afgelopen jaar flink in aantal gedaald. Waar we in 2014 nog zo’n 325.000 mensen hadden die als wanbetalers bekend stonden, zijn dat er nu ruim 35.000 minder, een daling van ruim tien procent. Dit meldt minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

Maatregelingen

Dat het aantal zo sterk is afgenomen, heeft waarschijnlijk met een tweetal maatregelen te maken. Zo is de bestuursrechtelijke premie (als het ware de boete) verlaagd en is het mogelijk om een betalingsregeling te treffen met de betreffende zorgverzekeraar.

Van die laatste regeling hebben vooral Zilveren Kruis en CZ actief gebruik gemaakt. Deze horen tot de grootste verzekeraars (2 van de 4 grootste), en dus scheelt dat al een hoop. Minister Schippers roept op aan andere zorgverzekeraars om dit beleid ook actiever te gaan voeren.

Wat betreft de bestuursrechtelijke premie, die is verlaagd van 159 euro per maand naar 127,91 euro.  Deze premie is wat je dient te betalen aan het Zorginstituut. Op deze manier ben je toch verzekerd. Dit kan vervolgens ingehouden worden op je salaris, toeslag of uitkering. Reden van de daling is dat het voor mensen met schulden makkelijker moet worden om deze te betalen, in plaats van ze alleen maar dieper in het rood te helpen. Ook moest deze premie niet te laag zijn, want dan is het voor de wanbetaler niet motiverend om zelf te gaan betalen.

Wanbetalers

Om als wanbetaler geregistreerd te staan bij het Zorginstituut, moet je zes maanden geen premie betaald hebben. In de tussentijd zal je al reminders hebben ontvangen dat je de premie moet betalen. Zodra de zes maanden voorbij zijn, zal het Zorginstituut Nederland je inschrijven bij een verzekeraar. Het is vanaf dat moment ook niet mogelijk om zelf over te stappen naar een goedkopere zorgverzekering.

‘Wanbetalers in de zorg nemen af’
4.5 (90%) 2 stemmen