Je hebt nog tot het einde van het jaar om een nieuwe zorgverzekering 2017 te kiezen. Waarom je over wilt stappen kan natuurlijk vele verschillende redenen hebben. Misschien ben je wel op zoek naar een goedkopere zorgverzekering, of eentje met een betere dekking. Wie weet verwacht je wel extra zorgkosten voor het aankomende jaar, en wil je daar beter verzekerd tegen zijn. In dit artikel nog een aantal laatste checks om zo de beste zorgverzekering te kiezen!

De checks niet nodig, of wil je nu al een overzicht zien van de zorgverzekeringen? Bekijk onze zorgvergelijker dan eens!

Premie en dekking

De meeste mensen stappen over omdat ze ergens anders een goedkopere zorgverzekering kunnen vinden. Klinkt logisch natuurlijk. Wel dien je ook goed rekening te houden met de dekking! Voor enkel de basisverzekering moet je vooral kijken naar welke ziekenhuizen en zorgverleners je kan gaan. Ga je vergelijken met aanvullende verzekeringen, dan is het ook goed te kijken naar wat de aanvullende verzekering precies vergoedt. De dekking van de basisverzekering is namelijk voor elke zorgverzekeraar hetzelfde, maar de zorgverzekeraars mogen zelf de dekking voor hun aanvullende verzekering bepalen.

Vrije keuze

Er bestaan een aantal verschillende polissen, die vooral betrekking hebben op de vrije (artsen)keuze. Bij de ene kan je in elk ziekenhuis terecht, bij de ander is dat maar beperkt. In onze vergelijker is goed te zien wat het percentage aan vrije keuze is.

Is er 100% vrije keuze, dan spreken we van een restitutiepolis. Een restitutiepolis vergoedt alle gecontracteerde zorg én een volledig (marktconform) tarief voor niet-gecontracteerde zorg. Daarom kan je overal terecht, en krijg je een volledige vergoeding. Daarom wordt hierbij gesproken van vrije artsenkeuze.

Een polis met vaak iets minder keuze, is de naturapolis. Bij een naturapolis zijn vaak veel zorgverleners gewoon aangesloten, dat zijn de gecontracteerde zorgverleners. Daar krijg je gewoon de vergoeding waar je recht op hebt. Bij de niet-gecontracteerde zorgverleners betaal je vaak zelf 20-30% mee van de zorgkosten. Daarom is het altijd goed om te checken waar je met een naturapolis allemaal geholpen kan worden. Omdat dit niet altijd overal hoeft te zijn, wordt hier niet van een vrije zorgkeuze gesproken.

Dan is er nog een polis, de budgetpolis. De budgetpolis is een polis die vaak nog minder gecontracteerde zorgverleners (inclusief ziekenhuizen) heeft. Daardoor weten zij de premie vaak wel lager te houden. Ook betaal je vaak voor niet-gecontracteerde zorg een hogere eigen bijdrage. Dit kan echter altijd per polis verschillen.

Voor de zorgverzekering 2017 is er ook een combinatiepolis ontstaan. Dat is een combinatie van de natura- en restitutiepolis. Hierbij wordt sommige zorg vergoed op basis van een naturapolis, en de andere op een restitutiepolis. Hoe dit precies zit, kan je in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar lezen.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf eerst dient te betalen voordat de zorgverzekering je een vergoeding geeft. Dit geldt overigens niet voor alle zorg, zo hoef je bij de huisarts geen eigen risico te betalen. Voor 2017 is het verplichte eigen risico vastgesteld op 385 euro. Dit kan je zelf met maximaal 500 euro verhogen, waardoor je een eigen risico van 885 euro hebt. Als voordeel hierbij krijg je een fikse korting op je zorgpremie.

Zorgverzekeringen vergelijken? Maak gebruik van de zorgvergelijker op vergelijkjezorgverzekering.nl. Zo kan je zelf door gebruik te maken van de filters je ideale zorgverzekering vinden.