Tussen 19 november en 31 december 2016 zijn minder mensen overgestapt dan aanvankelijk door iedereen gedacht werd. Qua aantal zal het aantal overstappers van de zorgverzekering 2017 nog net boven 1 miljoen, in totaal namelijk 1,04 miljoen. Dit zijn 6,1% van de mensen va de bevolking dat over kon stappen. Een jaar eerder was dit nog 6,3%, en het jaar daarvoor zelfs 6,8%. Dit blijkt uit cijfers van Vektis.

Het is opvallend dat er minder mensen overgestapt zijn. Er werd verwacht dat er meer mensen voor 2017 over zouden stappen, aangezien de premiestijging nog nooit zo fors was.

Overstappen in januari

Het definitieve aantal overstappers wordt in februari bekend gemaakt. Dit komt omdat mensen in januari ook nog de mogelijkheid hebben om over te stappen van zorgverzekeraar. Dit kan enkel als je voor 31 december je oude zorgverzekering opgezegd hebt.

Naar verwachting zullen niet heel veel mensen meer een overstap maken, het overgrote gedeelte heeft dat al gedaan. De afgelopen jaren bleek ook dat er niet heel veel mensen in januari nog een nieuwe zorgverzekering kiezen. Vektis meldt ook al dat de meeste al een nieuwe zorgverzekering afgesloten hebben.

Wil je nog zorgverzekeringen vergelijken? Dat kan je doen met de zorgvergelijker die op vergelijkjezorgverzekering.nl te vinden is. Vergelijken kan je het hele jaar doen, overstappen niet. Voor de meeste mensen zal dat pas weer in november 2017 zijn. Uitzonderingen daarop zijn bijvoorbeeld kinderen die 18 jaar worden.