Op deze pagina vind je een overzicht van de zorgverzekeraars in Nederland. De zorgverzekeraars vergelijken kan je vervolgens ook doen met onze zorgvergelijker.

Achmea

Achmea is de grootste zorgverzekeraar in Nederland. Het heeft zo’n 5 miljoen verzekerden, en daarmee een marktaandeel van ruim 30 procent. Het grootste label is Zilveren Kruis, met zo’n 3,5 miljoen verzekerden. FBTO en Interpolis zijn twee andere bekende labels van het bedrijf. Het bedrijf heeft zo’n 14.500 mensen in dienst, waarvan 12.000 werkzaam in Nederland.

ASR

ASR is een Nederlandse verzekeringsgroep, die met de labels de Amersfoortse en Ditzo ook zorgverzekeringen aanbiedt. Qua marktaandeel een van de kleinere spelers, al groeien ze de laatste jaren.

CZ

CZ is een andere grote zorgverzekeraar in Nederland. Met zo’n 3,5 miljoen verzekerden, zijn de labels van het Centraal Ziekenfonds (CZ) goed voor een marktaandeel van ongeveer 20 procent. Het bedrijf in verder een niet op winst gerichte onderlinge waarborgmaatschappij.

DSW

DSW is een relatief kleine verzekeraar uit Schiedam, en al jaren hoofdsponsor van voetbalclub Excelsior. Het bedrijf is sinds de invoering van het zorgstelsel iedere keer de eerste met de aankondiging voor de nieuwe zorgpremie. Met iets meer dan een half miljoen verzekerden over de drie labels, is het een van de kleinere verzekeraars.

Eno

Eno is de kleinste zorgverzekeraar in Nederland met een aandeel van minder dan 1 procent. Hiertoe behoort Salland, gericht op mensen uit de regio Salland (regio in het westen van Overijssel).

iptiQ

iptiQ is de eerste zorgverzekeraar die toegetreden is sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006. Het maakt deel uit van het Zwitserse Swiss Re, en heeft in Nederland de labels Besured, National Academic en Promovendum. Deze werden overgenomen van VGZ.

Menzis

Met 2,3 miljoen verzekerden is Menzis een van de grootste zorgverzekeraars in Nederland. Traditioneel ziinn veel mensen uit de Noordelijke Provincies aangesloten bij deze zorgverzekeraar. Naast de drie labels, kent het met PMA een collectiviteit.

ONVZ

ONVZ behoort tot de kleinere zorgverzekeraars. Het heeft ongeveer een half miljoen verzekerden. De verzekeraar staat over het algemeen wel bekend om de goede klantenservice en uitgebreide dekking van de aanvullende verzekeringen.

VGZ

Met ruim vier miljoen verzekerden, behoort VGZ tot de grootste zorgverzekeraars in Nederland. Deze zijn verdeeld over de vele labels van het bedrijf.

Zorg en Zekerheid

Voornamelijk actief in Leiden en omstreken, heeft Zorg en Zekerheid 1 label.

Volmachten

Volmachten zijn geen verzekeraars, maar bieden wel verzekeringen aan. Dit doen ze door de zorgverzekeringen van andere zorgverzekeraars aan te bieden.