Zorgvergelijker 2024

 

Zorgvergelijker 2024: hoe werkt het?

De zorgvergelijker werkt door middel van een aantal filter opties welke je als gebruiker in kan stellen. Zo kan je kiezen voor de hoogte van het eigen risico (standaard op het 385 euro verplichte eigen risico), hoeveel keuzevrijheid je wilt, of je voor dekking in het buitenland gaat en wat voor een aanvullende verzekeringen je daarbij wilt vergelijken. Aan de hand van deze gegevens zal de zorgvergelijker 2024 je een aantal zorgverzekeringen laten zien. Deze zijn standaard op premie gesorteerd, dus zie je de goedkoopste zorgverzekering bovenaan staan. Zie hier verder hoe de vergelijker en Vergelijkjezorgverzekering.nl werkt.

Natura- of restitutiepolis?

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen dien je op een aantal zaken te letten. Een daarvan is of je te maken hebt met een natura- of restitutiepolis. Hoewel alle basisverzekeringen dezelfde dekkingen moeten hebben, kunnen de polissen alsnog verschillen. Het komt er op neer dat je bij een restitutiepolis vrije zorgkeuze hebt (ieder ziekenhuis/zorgverlener biedt een vergoeding aan mits in de verzekering opgenomen) dan bij een naturapolis. Op zijn beurt zal je bij de naturapolis ook wat meer keuzeruimte hebben (maar geen vrije keuzeruimte) dan bij een beperkte naturapolis. Als voordeel heeft zo’n dat die vaak voordeliger is. De restitutiepolis is vaak de duurste, maar dat hoeft niet altijd. Maak daarom gebruik van de handige zorgvergelijker voor 2023.

In de zorgvergelijker kan je aangeven hoe vrij je je zorgkeuze wilt hebben. Door dit in de te vullen, is een betere vergelijking makkelijker te maken. Zo vind je de zorg polis die beter bij je wensen past.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag wat je als eerste dient te betalen over zorg die je nodig hebt, voordat je zorgverzekeraar een vergoeding zal geven. Dit geldt overigens niet voor alle zorg. Zo is een bezoek aan de huisarts of zorg uit de aanvullende verzekering o.a. niet op deze manier geregeld, daar betaal je dit niet voor.

Het speelt een grote rol in de hoogte van je zorgpremie. Mocht je besluiten om een hoger risico te nemen (het vrijwillig eigen risico kan maximaal 500 euro extra bedragen), dan zal de zorgverzekeraar dat belonen met een lagere premie. Je betaalt zelf immers meer mocht je zorg nodig hebben, dus is de verzekeraar naar verwachting minder kwijt. Dit betekent overigens niet dat het altijd voordeliger is om dit te verhogen. Kijk goed naar wat je de afgelopen jaren kwijt bent geweest aan zorgkosten en weeg dat met de korting die je kan krijgen.

In de zorgvergelijker kan je met behulp van de filters makkelijk het eigen risico verhogen en vergelijken.

Aanvullend verzekeren

Het kan zijn dat je besluit dat de basisverzekering niet genoeg dekking biedt voor jou. In dat geval kan je kijken naar een aanvullende verzekering. Zo kan je voor een extra bedrag wat meer verzekerd worden tegen tandartskosten, of kan je een aanvullende fysio verzekering afsluiten. Ook dit hoeft niet altijd voordeliger te zijn. Vergelijk dus zelf goed de extra kosten van de verzekering en de kosten van de zorg. Weeg ze met elkaar af, en dan kan je zelf beslissen wat je doet.

Een aanvullende verzekering vergelijken kan ook goed met de zorgvergelijker. In de filters van de zorgvergelijker zie je een aantal aanvullende verzekeringen waarop je een filter kan toepassen. De zorgvergelijker maakt vervolgens een vergelijking voor je.

Waarom vergelijken met zorgvergelijker?

Met de zorgvergelijker wordt het vergelijken van je zorgverzekeringen een stuk makkelijker gemaakt. Zo heb je een duidelijk overzicht van de verschillende zorgverzekeringen. Niet alleen op basis van de premie, maar ook de kwaliteit van de zorgverzekering.

Vergelijken en overstappen van zorgverzekering gebeurt ook steeds vaker. Met de zorgvergelijker wordt dit namelijk heel eenvoudig gemaakt. Hierdoor kan je bijvoorbeeld snel de zorgverzekeraar zien met de beste premie voor jou. Ook kan je de andere filters in de zorgvergelijker gebruiken om een zorgverzekering te vinden die beter bij je past. Middels die filters kan je precies een polis vinden die op jouw wensen aansluit, en wordt het maken van een vergelijking tussen zorgverzekeringen je dus veel makkelijker gemaakt.

Wanneer vergelijken?

Zorgverzekeraars hebben tot 12 november de tijd om hun zorgpremie voor het volgende jaar bekend te maken. Veel zorgverzekeraars wachten daarom ook tot het laatste moment. Ook wij krijgen die gegevens pas laat door, en kunnen we de zorgvergelijker pas 12 november omzetten voor de juiste premies in 2024. Vervolgens heb je tot en met 31 december de tijd om over te stappen voor de zorgverzekering 2024.

Als je voor het nieuwe jaar je zorgverzekering opgezegd hebt, maar nog geen nieuwe hebt gevonden, dan kan je tot en met 31 januari een nieuwe zorgverzekering kiezen.