Op zoek naar een nieuwe ziektekostenverzekering voor 2020? Op deze pagina tonen we de hoe je een nieuwe ziektekostenverzekering kan kiezen. Bekijk bijvoorbeeld onze zorgvergelijker en vul daar je wensen in. Zo zie je in een oogopslag welke zorgverzekeraars interessant voor je zijn.

Bekijk de zorgvergelijker

Bekijk ook: Zorgverzekering vergelijken 2020.

Nieuwe ziektekostenverzekering zoeken

Ieder jaar verandert er weer het een en het ander aan de ziektekostenverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de dekking van de basisverzekering, de aanvullende verzekering, en ook de premies daarvan. Een lagere zorgpremie of een ziektekostenverzekering die beter aansluit op de wensen zijn de meest voorkomende redenen voor een overstap. Maar je kan ook je eigen redenen hebben natuurlijk.

Overstappen van ziektekostenverzekering moet je in ieder geval doen voor 1 januari. Dan zegt je nieuwe zorgverzekeraar automatisch je oude ziektekostenverzekering op. Zeg je hem zelf handmatig op, dan heb je tot en met 31 januari om een nieuwe verzekering te vinden.

Wist je dat: Hoewel het woord ziektekostenverzekering niet meer zo vaak wordt gebruikt, zijn er nog talloze mensen die het wel zo noemen. Dit woord gebruikten we uit de tijd van het ziekenfonds. Tegenwoordig spreken we simpelweg over een zorgverzekering, al snapt iedereen ook wel wat er bedoeld wordt met een ziektekostenverzekering.

Dekking van ziektekostenverzekering

De ziektekostenverzekering dekt de medische zorg en hulpmiddelen die in het basispakket opgenomen zijn. Ieder jaar maakt de overheid de inhoud bekend. De meest noodzakelijke vergoedingen komen hieruit, denk daarbij aan:

  • Huisartsenzorg
  • Ziekenhuiszorg
  • Ambulancevervoer
  • Fysiotherapie bij chronische aandoeningen
  • Tandzorg voor personen onder de 18 jaar
  • Medicijnen en diverse hulpmiddelen
  • Spoedeisende zorg buitenland

Voor de zorg uit de basisverzekering betaal je het eigen risico (385 euro in 2020). Dit bedrag betaal je eerst zelf voordat je een vergoeding krijgt. Enkele zorgvormen vallen hier niet onder, bijvoorbeeld de huisartsenzorg. Ook kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen, veelal het geval bij hulpmiddelen.

Waar op letten bij vergelijken?

Ga je ziektekostenverzekeringen vergelijken, dan doe je er goed aan om op een aantal zaken te letten.

Zorgpremie

Het is een van de belangrijkste redenen om een overstap te maken, dus let goed op de zorgpremie van de zorgverzekeraars. Die kunnen heel erg verschillend zijn.

Soort basisverzekering

Iedereen is verplicht om een basisverzekering te hebben. Maar die kunnen wel verschillen. Het voornaamste verschil is dat er een naturapolis en een restitutiepolis is. Bij de naturapolis heb je recht op een vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat (dus een fysiotherapeut waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt). Bij een restitutiepolis ben je helemaal vrij van je zorgkeuze. Let wel op, er zijn naturapolissen met erg magere gecontracteerde zorgverleners, de beperkte naturapolis (budgetpolis).

Hoogte eigen risico

Het eigen risico is een bedrag van 385 euro (2020) die voor iedereen verplicht is. Je kan het vrijwillig verhogen met maximaal 500 euro, het vrijwillig eigen risico. Als je dat doet, krijg je korting van je zorgverzekeraar op de premie. Maar als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering, moet je meer zelf betalen. Het verhogen kan dus vooral interessant zijn voor mensen die vrijwel nooit gebruik maken van zorg.

Aanvullende verzekeringen

Vind je dat de basisverzekering niet voldoende dekking biedt voor bijvoorbeeld de fysiotherapeut of tandarts, dan kan je een aanvullende ziektekostenverzekering nemen. Hiermee betaal je per maand meer, maar krijg je bijvoorbeeld wel een vergoeding voor de tandarts.

Een vergelijking voor de ziektekostenverzekering kan je maken met onze zorgvergelijker.