Op zoek naar een vergoeding voor een zorghotel? Hier lees je meer informatie over een zorghotel, en hoe je een vergoeding uit je zorgverzekering kan krijgen.

Een zorghotel kan uitkomst bieden voor mensen die tijdelijke zorg nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld na een operatie zijn, of als oplossing als de mantelzorger geen tijd heeft.

-> Bekijk de vergoeding per zorgverzekeraar uit de aanvullende zorgverzekering.

Wat is een zorghotel?

Een zorghotel is een (medische) instelling waar je kort kan verblijven. Andere namen hiervoor zijn herstelhotel of sanatorium. Het idee van een zorghotel, is dat het een warme en huiselijke sfeer heeft. Heel anders dus dan in een verpleeghuis of iets dergelijks.

Daardoor is een verblijf in een zorghotel erg aangenaam. In zo’n hotel zijn uiteraard de nodige (medisch) specialisten aanwezig. Zo kan je rekenen op een fysiotherapeut, psycholoog of andere specialisten die je nodig hebt.

Een zorghotel kan interessant zijn voor mensen die:

  • Een behandeling zijn ondergaan in het ziekenhuis, maar nog nazorg nodig hebben
  • De conditie willen verbeteren, omdat ze een behandeling moeten ondergaan.
  • Thuis verzorgd worden door een mantelzorger, maar dat die mantelzorger even niet kan.
  • Even op vakantie willen, maar toch goed verzorgd blijven.

Kosten zorghotel

De kosten van de diverse zorghotels lopen uiteen. De kosten liggen tussen de 100 en 200 euro per nacht, inclusief eten.

Wel bestaan er vergoedingen voor een zorghotel uit de zorgverzekering.

Vergoeding zorghotel basisverzekering

De vergoeding voor een zorghotel bestaat uit twee delen, de zorg die je ontvangt en het verblijf zelf.

Voor de zorgkosten krijg je een vergoeding uit de basisverzekering. Er moet dan wel sprake zijn van medische indicatie. Dan maak je gebruik van het eerstelijnsverblijf (ELV). Dat betekent dat het voor jezelf zorgen nog niet mogelijk is. Voor vergoedingen uit de basisverzekering geldt er wel het eigen risico.

De zorg die je hierbij krijgt wordt bepaald door het zorgplan en de indicatie vanuit het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Dan zijn er nog de verblijfskosten. Daarvoor kan je een vergoeding krijgen uit de aanvullende verzekering.

Vergoeding aanvullende verzekering

Uit de aanvullende verzekering van de zorgverzekeraars kan je recht hebben op een zorghotel vergoeding voor de verblijfskosten.

Die vergoeding verschilt per verzekeraar. Vooral het dagbudget en het totale budget per jaar verschilt. Kijk daarvoor vooral naar de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar, of neem contact met de zorgverzekeraar op.