Ben je op zoek naar een zorgverzekering met een vergoeding voor vaccinaties (voor als je naar een ver land reist)? Op deze pagina vind je een overzicht van zorgverzekeraars die een vergoedingen bieden voor vaccinaties.

Wat is een vaccinatie?

Vaccinaties helpen je te beschermen tegen diverse ziektes. Met een vaccinaties wek je een immuunrespons van het lichaam op. Dat gebeurt vaak door een dood of verzwakte ziektekiem te injecteren. Daar kan je zelf niet ziek van worden.

Vervolgens maakt je lichaam afweerstoffen aan, om de ziektekiemen te weren. Die stoffen blijven aanwezig in je lichaam, waardoor je immuun wordt voor een ziekte.

Soms is een vaccinatie vereist als je op reis gaat. Vaak is dit het geval bij verre (tropische) bestemmingen. Daarom dien je jezelf te vaccineren tegen bijvoorbeeld Hepatitis A, gele koorts of DTP. Omdat de basisverzekering daar geen vergoeding voor biedt, kan je een extra aanvullende verzekering afsluiten zodat je toch gedekt bent.

Vaccinaties kinderziektes

De kinderen in Nederland worden voor een divers aantal ziektes ingeënt. Die horen bij het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Je kan gratis meedoen aan het RVP, en dat is ook vrijwillig. Het is wel aan te raden om dit te doen, omdat de kinderziektes erg heftig kunnen zijn.

Je krijgt inentingen voor bijvoorbeeld voor bod, mazelen en rode hond (BMR).

Vergoeding aanvullende verzekering

Als je op reis gaat, kan je een vergoeding krijgen uit de aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld dus voor eerder genoemde ziektes, maar ook malariapillen.

In onderstaande tabel vind je per zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn voor het vaccineren.