Op zoek naar een zorgverzekering met een vergoeding voor stottertherapie? Op deze pagina vind je de zorgverzekeraars die een vergoeding bieden voor stottertherapie.

Voor mensen met een spraakprobleem door het stotteren kan stottertherapie uitkomst bieden. Dit kan bij stotteren door bijvoorbeeld het angstig zijn bij praten, of voor slecht/niet vloeiend praten in het algemeen. De therapeut helpt je daarbij vaak door de spraakspieren te verbeteren, of door simpel het verbeteren van het zelfvertrouwen en timing bij het praten.

Logopedie of stottertherapie?

Stottertherapie is een specialisatie binnen de logopedie. Een logopedist kan je al een gedeelte op weg helpen met het behandelen van stotteren, maar een stottertherapeut heeft vaak meer ervaring en biedt wellicht betere resultaten. Stottertherapeuten zijn ook altijd logopedisten, omdat de specialisatie tot stottertherapeut na de opleiding tot logopedist komt.

Vergoeding basisverzekering

Vanuit de basisverzekering is er een vergoeding voor een logopedist en een logopedist-stottertherapeut. Wel bestaan er alternatieve behandelmethodes (BOMA, Del Ferro, Hausdorfer en McGuire) waar je vanuit een aanvullende zorgverzekering een vergoeding voor kan krijgen.

Voor de vergoeding uit de basisverzekering gelden wel nog een aantal regels:

  • Een verwijzing van de (huis)arts is verplicht.
  • De vergoeding is lager indien het gaat om een niet-gecontracteerde logopedist(-stottertherapeut).
  • Het eigen risico geldt voor personen van 18 jaar en ouder.

Vergoeding aanvullende verzekering

Zoals gezegd worden sommige methodes enkel vanuit de aanvullende verzekering voor een deel vergoed. Dat gaat om BOMA, Del Ferro, Hausdorfer, en McGuire. Daarbij is het belangrijk om het volgende in gedachte te hebben:

  • Vraag bij de verzekeraar welke methode de verzekeraar vergoedt uit de aanvullende verzekering.
  • Ga na of een verwijzing van de (huis)arts verplicht is.
  • Bekijk de verblijfkosten (en maaltijdkosten) worden gedekt door de verzekering.
  • Kijk of je te maken hebt met een medische selectie voor de aanvullende verzekering, of dat je direct geaccepteerd wordt.

Bovenstaande punten kan je ook zelf in de polisvoorwaarden vinden.

In onderstaand overzicht zie je de vergoedingen per zorgverzekeraar voor stottertherapie vanuit de aanvullende verzekeringen.