Wil je een zorgverzekering die een vergoeding biedt voor sterilisatie? Op deze pagina vind je een overzicht met zorgverzekeraars die een vergoeding bieden voor sterilisatie.

Sterilisatie bij man

Sterilisatie bij de man werkt door de zaadleiders tussen de testikels en de prostaat te onderbreken. Dit gebeurt door de zaadleiders door te snijden en af te bonden. Dit noemt men ook wel een vasectomie. Overigens heeft de sterilisatie alleen effect op de vruchtbaarheid, niet op het libido van de man.

Na drie maanden zal er middels een zaadonderzoek aangetoond kunnen worden dat je als man onvruchtbaar bent.

De kosten voor een sterilisatie bij een man liggen tussen de 350 en 450 euro.

Sterilisatie bij vrouw

Sterilisatie bij de vrouw gebeurt door de eileiders af te sluiten. Daardoor kan de eicel niet meer bereikt worden, en is het voor het eicel ook niet meer mogelijk om naar de baarmoeder te gaan.

Omdat de sterilisatie bij een vrouw wat lastiger is, zijn de kosten hoger. Ga daarbij uit van kosten tussen de 1250 en 1750 euro.

Vergoeding sterilisatie aanvullende verzekering

Uit de basisverzekering zal je geen vergoeding krijgen voor een sterilisatie. Wel kan je een vergoeding krijgen als je je aanvullend verzekerd. Goed om te weten, is dat de vergoeding voor mannen en de vergoeding voor vrouwen soms anders kan zijn. Informeer hiervoor bij de zorgverzekeraar, of lees de polisvoorwaarden na.

In onderstaand overzicht kan je de vergoedingen per verzekeraar voor sterilisatie vinden.