Op zoek naar een vergoeding voor een spiraaltje? Hier vind je informatie over de vergoeding voor een spiraaltje uit je zorgverzekering, voor hormoon- en koperspiralen.

Het spiraaltje is onderdeel van de anticonceptiva. Kijk voor meer informatie op deze anticonceptie vergoeding pagina. Als je een spiraal wil laten plaatsen, dan moet je dit aan je huisarts voorleggen.

Spiraal soorten

Er bestaan twee verschillende soorten spiralen:

  • Hormoonspiraaltje
  • Koperspiraaltje

Het hormoonspiraaltje werkt door middel van de afgifte van hormonen. De koperspiraal doet dat niet, maar heeft koper die het werk doet. Dat doet de koper door het mannelijk zaad aan te tasten.

Een hormoonspiraal beschermt 5 jaar tegen een zwangerschap, een koperspiraal doet dat 5 tot 10 jaar.

Spiraaltje kosten

De meeste spiraaltjes hebben een prijs van rond de 150 euro. Het Mirena-spiraal is de meest bekende (hormoon)spiraal, en kost je zo’n 160 euro.

Maar dan moet het spiraaltje ook nog geplaatst worden, wat ook kosten met zich meebrengt. Als je dit door een gynaecoloog laat doen, kost dan ongeveer 250 euro (betaal je met je eigen risico, want ziekenhuiszorg valt onder de basisverzekering). Zo lopen de kosten voor een spiraaltje nog best op. De huisarts kan in sommige gevallen de spiraal ook zelf plaatsen. Hier komen geen extra kosten bij, omdat een huisartsbezoek wordt gedekt door de basisverzekering.

Vergoeding spiraaltje uit zorgverzekering

Uit de basisverzekering geldt er in enkele gevallen ook een vergoeding voor het spiraaltje. Dat is afhankelijk van je leeftijd.

Tot 21 jaar: Ben je nog geen 21 jaar? Dan vergoedt de basisverzekering de kosten van het (plaatsen en verwijderen van het) spiraaltje. Als je ouder dan 18 jaar bent, dien je dan wel je eigen risico te betalen.

Vanaf 21 jaar: Als je 21 jaar of ouder bent, dan geldt die vergoeding uit de basisverzekering niet meer. Het laten plaatsen of verwijderen van een spiraaltje hoort tot de ziekenhuiszorg, en kan dus wel op een vergoeding rekenen. Wel dien je daarvoor je eigen risico te betalen. Voor de kosten van het spiraaltje kan je je extra verzekeren middels een aanvullende verzekering.

Vergoeding aanvullende verzekering

Vanuit de aanvullende zorgverzekering kan je aanspraak maken op een vergoeding voor het spiraaltje (of andere anticonceptiva). Die kosten worden vergoed uit de anticonceptie vergoeding van je zorgverzekering.

In onderstaande tabel vind je de vergoedingen per zorgverzekeraar uit de aanvullende verzekering voor anticonceptie.