Op zoek naar een vergoeding voor Shiatsu therapie? Hier vind je meer informatie over de Shiatsu therapie en de vergoeding vanuit je zorgverzekering.

Wat is Shiatsu therapie?

Shiatsu therapie komt oorspronkelijk uit Japan. Shiatsu betekent daar vingerdruk. Bij deze vorm van therapie worden de duimen, vingers en handpalmen gebruikt om druk te plaatsen op het lichaam. De therapeut werkt hierbij met zijn lichaamsgewicht om de druk uit te voeren.

Hoewel Shiatsu gebaseerd is op de westerse kennis van fysiologie, gebruikt het een andere vorm van therapie. De werking van Shiatsu is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Shiatsu therapie is ook een behandelmethode die de holistische benadering heeft. Dat betekent dat lichaam en geest verbonden zijn, en één geheel vormen. Voor een behandeling betekent dat je ergens anders behandeld kan worden dan waar je last hebt. De onbalans in het lichaam kan namelijk de oorzaak zijn van je klachten.

Vaak wordt Shiatsu therapie vergeleken met acupunctuur. Het grootste verschil zit hem tussen het gebruik van naalden (acupunctuur) en handen (Shiatsu therapie of massage).

Waarbij helpt Shiatsu therapie?

Shiatsu therapie kan je helpen bij spier-, gewricht- of zenuwpijn. Veelvoorkomende klachten waarvoor deze therapie als behandeling gebruikt wordt, zijn:

  • Whiplash
  • Rugpijn
  • Hoofdpijn
  • Hoge bloeddruk
  • Migraine
  • Stress

Vergoeding Shiatsu therapie aanvullende verzekering

Er is geen vergoeding voor Shiatsu therapie uit de basisverzekering. Wel kan je een vergoeding krijgen uit de aanvullende verzekering. Die wordt vaak vergoed vanuit de alternatieve geneeswijzen vergoedingen.

Om een vergoeding te krijgen, dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • De therapeut moet aangesloten zijn bij een beroepsvereniging. Bijvoorbeeld de Shiatsu Vereniging Nederland of de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde.
  • Enkele verzekeraar hebben de voorwaarden dat de beroepsvereniging aangesloten is bij een koepelorganisatie.

De voorwaarden verschillen nogal per verzekeraar. Informeer daarom bij je zorgverzekeraar hoe het daar zit. Ook kan je daarvoor de polisvoorwaarden lezen.

Vergoeding per verzekeraar

In de onderstaande tabel vind je de vergoeding per zorgverzekeraar uit de aanvullende verzekering. Daarbij is ook de premie opgenomen die de verzekering kost.