Op zoek naar een zorgverzekering met een vergoeding voor pruiken en haarwerk? Op deze pagina vind je een overzicht van zorgverzekeraars die een vergoeding bieden voor pruiken.

Haarverlies of kaalheid kan optreden bij iedereen, en kan bijvoorbeeld een effect zijn van een ziekte of behandeling. Een oplossing hiervoor kan het dragen van een pruik (of haarprothese) zijn.

Vergoeding uit basisverzekering

De basisverzekering biedt een vergoeding voor haarwerk, daaronder vallen bijvoorbeeld een pruik en een haarprotheses. Deze vergoeding is 436 euro per jaar (in 2019). Mocht de pruik duurder zijn, dan dien je zelf bij te betalen (bij een aanvullende verzekering kan deze bijbetaling minder worden). Voordat je een vergoeding vanuit de basisverzekering krijgt, dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • De verzekerde is (gedeeltelijk) kaal door een ziekte of behandeling (denk aan een chemotherapie). Bij vrouwen is kaalhoofdigheid ook voldoende.
  • Check bij je zorgverzekeraar of de leverancier gecontracteerd is (wat verschil maakt tussen een volledige en gedeeltelijke vergoeding).
  • Vergoeding is voor de pruik, niet voor het aanmeten daarvan.

Aanvullende verzekering

Ook vanuit de aanvullende verzekering kan je bij verzekeraars een vergoeding voor pruiken krijgen. Deze vergoeding zal betaald worden als je al de maximale vergoeding vanuit de basisverzekering hebt verbruikt (zie bovenstaand). Ook kan je de vergoeding bij enkele verzekeraars gebruiken voor een hoed of bandana.

Per zorgverzekeraar verschilt zo’n vergoeding en de hoogte daarvan. Zo kan het zijn dat er uit een potje voor hulpmiddelen de vergoeding gegeven zal worden, of dat er een apart potje is voor enkel een vergoeding voor pruiken. Informeer hiernaar bij de zorgverzekeraar.

In onderstaand overzicht de vergoedingen voor pruiken per zorgverzekeraar.