Op zoek naar een vergoeding voor een plaswekker? Wij geven je hier meer informatie over een plaswekker, en vertellen hoe je een plaswekker vergoeding uit je zorgverzekering kan krijgen.

Wat is een plaswekker?

De plaswekker helpt kinderen om van het bedplassen af te komen. Het kind draagt een soort broek met een vochtsensor erin. Zodra de vochtsensor merkt dat er urine op komt, gaat er een alarm af. Hierdoor wordt het kind wakker. Door de reflex kan de sluitspier van de blaas weer sluiten, en kan het kind naar de wc.

De plaswekker wordt vaak vanaf een jaar of 7 gebruikt bij kinderen. De duur ervan is zo’n 2 of 3 maanden. Belangrijk is wel dat het kind zelf ook de noodzaak inziet om te stoppen met plassen in bed.

Vergoeding aanvullende verzekering

De zorgverzekering biedt vanuit de basisverzekering geen vergoeding voor een plaswekker.

Zorgverzekeraars kunnen wel een vergoeding bieden vanuit een aanvullende verzekering. Daarmee kan je een plaswekker kopen of huren. Sommige zorgverzekeraars hebben wel als voorwaarde dat het kind 7 jaar of ouder moet zijn. Ook kan het zijn dat je alleen recht hebt op een vergoeding als het wordt aangeraden door een arts.

Het is goed om te kijken hoe de vergoeding voor de plaswekker eruit ziet. Sommige verzekeraars hebben een maximumbedrag (en die kan verschillen). Anderen hebben een maximumtermijn voor het huren. De kosten van een plaswekker verschillen van 90 tot 130 euro.

Vergoeding per verzekeraar

In onderstaande tabel vind je de vergoedingen per zorgverzekeraar uit de aanvullende verzekering.