Ben je op zoek naar een zorgverzekering met een vergoeding voor plastische chirurgie? Op deze pagina vind je een overzicht van verzekeraars die een vergoeding bieden vanuit een aanvullende verzekering voor plastische en cosmetische chirurgie.

Wat is plastische chirurgie?

Plastische chirurgie zijn de ingrepen die noodzakelijk zijn om goed te kunnen functioneren. Bijvoorbeeld voor het herstellen van het lichaam na een ongeval. Denk daarbij aan het herstellen van littekens, brandwonden, botten, bloedvaten en pezen. Een plastisch chirurg kan ook zogenaamde reconstructieve operaties na een oncologische operatie uitvoeren.

Veel mensen zien plastische chirurgie als het aanpassen van het uiterlijk. Bijvoorbeeld een borstvergroting of neuscorrectie. Dat noemt men cosmetische chirurgie. Cosmetische chirurgie wordt toegepast bij personen die ontevreden zijn met hun uiterlijk, en dat op die manier willen veranderen.

Vergoeding basisverzekering

De basisverzekering biedt een vergoeding voor plastische chirurgie (niet voor cosmetische) als er sprake is van een medische indicatie en je zorgverzekeraar akkoord gaat. De verzekeraar heeft daarvoor vaak twee punten:

  • De klacht wordt drastisch minder na het uitvoeren van plastische chirurgie;
  • De behandeling moet een marktconforme prijs hebben (in verhouding tot alternatieven).

Het is aan te raden om je huisarts en zorgverzekeraar te benaderen over de voorwaarden, en of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Vergoeding aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering kan ook een vergoeding bieden voor plastische chirurgie. Ook hier gaat het niet om een vergoeding voor cosmetische ingrepen.

Zo’n aanvullende verzekering kan je bijvoorbeeld gebruiken voor een flapoorcorrectie, of voor een buikwandcorrectie. Ook kan je een borstvergroting soms vergoed krijgen als het om medische redenen gaat.

Vaak is het zo dat je een vergoeding kan krijgen, als de zorgverlener is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) of de Nderlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVPEC).

Vergoeding per verzekeraar

In onderstaande tabel vind je de vergoedingen voor plastische chirurgie per zorgverzekeraar uit de aanvullende zorgverzekering.