Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang last van diverse klachten. Een overgangsconsulent kan je in deze periode goed helpen om zo goed mogelijk met je klachten om te gaan.

Qua klachten gedurende de menopauze ervaren de meeste vrouwen dingen als:

  • opvliegers
  • vermoeidheid/slaapproblemen
  • stressgevoel of stemmingswisselingen
  • gewichtstoename
  • nachtelijk transpireren

De huisarts is over het algemeen het eerste aanspreekpunt, al kan een overgangsconsulent misschien betere uitkomst bieden voor vele vrouwen.

Wat doet een overgangsconsulent(e)

Een overgangsconsulent kan je intensiever helpen dan dat de huisarts je dat kan doen. Dat komt simpelweg omdat zo’n consulent meer tijd beschikbaar heeft voor deze zaken.

Bij zo’n consult kan een overgangsconsulent je helpen bij je voeding, beweging of kleding of andere behandelmethodes. Deze zaken kunnen ervoor zorgen dat je makkelijker door je overgang heen gaat.

Vergoeding uit de aanvullende verzekering

Vanuit de basisverzekering is er geen vergoeding voor een overgangsconsulent. Vanuit de aanvullende zorgverzekering bieden de zorgverzekeraars dat wel.

Om aanspraak te maken op een vergoeding, dien je vaak wel aan een voorwaarde te voldoen. De consulent moet in het bezit zijn van een erkende beroepsvereniging. Bijvoorbeeld Care for Women of de Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulent (VVOC). Vraag vooral even bij je zorgverzekeraar na hoe het zit, voordat je een zorgverlener uitkiest.

Omdat de vergoeding uit de aanvullende verzekering komt, betaal je geen eigen risico.

Vergoeding per verzekeraar

Onderstaande tabel toont de vergoeding voor een overgangsconsulent per zorgverzekeraar, inclusief de extra premiekosten voor de aanvullende zorgverzekering.