Op zoek naar een vergoeding voor orthopedische schoenen? Hier vind je meer informatie over orthopedische schoenen, en hoe je vanuit je zorgverzekering in aanmerking kan komen voor een vergoeding.

Wat zijn orthopedische schoenen?

Orthopedische schoenen worden helemaal op maat gemaakt. Hierdoor kunnen ze erg goed helpen bij mensen die last hebben van hun voeten, en waarbij een willekeurige schoen uit de schoenenwinkel geen uitkomst biedt.

Naast orthopedische schoenen, zijn er ook semi-orthopedische schoenen. Die hebben meer weg van confectieschoenen, maar dan met wat mee ruimte voor correcties.

Waarbij helpen orthopedische schoenen?

Bij vele problemen aan de voet kunnen orthopedische schoenen een uitkomst bieden. Deze schoenen helpen bij mensen die met onder anderen:

  • Reumatische voeten
  • Afwijking aan de voet(en)
  • Lengteverschil in benen
  • Diabetische voeten

Vergoeding basisverzekering

De basisverzekering biedt een vergoeding voor mensen die orthopedische schoenen nodig hebben.

Wel zal je een eigen bijdrage moeten betalen. Deze bedraagt 131 euro per paar. Voor kinderen onder de 16 jaar is de eigen bijdrage 65,50 euro per paar. Ook betaal je het eigen risico, mocht je dat nog niet opgemaakt hebben in het jaar.

Let er goed op dat je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Anders krijg je waarschijnlijk slechts een deel van de kosten vergoed.

Vergoeding aanvullende verzekering

Vanuit de aanvullende zorgverzekering bieden sommige zorgverzekeraars ook een vergoeding. Omdat de basisverzekering al een vergoeding biedt voor orthopedische schoenen, gaat de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering op voor de eigen bijdrage.

Afhankelijk van de verzekering, is dit een gedeelte van de eigen bijdrage of helemaal. Zie de polisvoorwaarden voor meer informatie.

Onderstaande tabel toont de vergoedingen per zorgverzekeraar uit de aanvullende verzekering.