Op zoek naar een vergoeding voor oedeemtherapie (lymfedrainage)? Hier tonen wij je meer informatie over oedeemtherapie en de vergoeding die je vanuit je zorgverzekering kan krijgen.

Oedeem (of lymfoedeem) is een ophoping van vocht. Dit komt vooral voor bij ouderen, zwangere vrouwen en invaliden. Oedeemtherapie (ook wel lymfetherapie) kan helpen bij het verminderen van dit opgehoopte vocht.

De oedeemtherapeut is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Kijk hier voor de fysiotherapie vergoedingen.

Vergoeding basisverzekering

Oedeemtherapie is dus een onderdeel van fysiotherapie. Net als voor fysiotherapie geldt er voor oedeemtherapie een zeer beperkte vergoeding uit de basisverzekering.

Onder de 18 jaar worden de eerste 18 behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Mocht er sprake zijn van een chronische aandoening, dan worden alle behandelingen vergoed.

Vanaf 18 jaar worden de oedeembehandelingen vanaf de 21e behandeling vergoed, mits het gaat om een chronische aandoening. In alle andere gevallen geldt er geen vergoeding voor oedeemtherapie uit de basisverzekering.

Vergoeding aanvullende verzekering

Vanuit de aanvullende zorgverzekering zijn er wel bredere vergoedingen voor oedeemtherapie.

Hoe de verzekeraar de vergoeding biedt, verschilt. Soms spreekt men over behandelingen (bijvoorbeeld 9 behandelingen), andere keren over totale kosten (bijvoorbeeld 500 euro). Gemiddeld genomen kost een oedeembehandeling zo’n 40 tot 50 euro. Dit kan je natuurlijk bij je oedeemtherapeut navragen.

Vergoeding per verzekeraar

Onderstaande tabel toont de oedeemtherapie vergoeding uit de aanvullende verzekering per zorgverzekeraar.