Op zoek naar een vergoeding voor de mondhygiënist? Hier vind je meer informatie over de mondhygiënist, en hoe je een vergoeding kan krijgen uit je zorgverzekering.

Iedereen kent de tandarts wel (kijk hier voor een tandartsverzekering). Die kan besluiten dat je een behandeling nodig hebt bij de mondhygiënist.

Wat is een mondhygiënist

Een mondhygiënist heeft, niet zo gek gezien de naam, te maken met de hygiëne van je mond.

Dat doen ze op twee manieren. De preventieve mondzorg en de herstellende mondzorg.

Preventieve mondzorg

De preventieve taak van een mondhygiënist is om ervoor te zorgen dat je geen problemen met je gebit gaat krijgen. Denk daarbij aan gaatjes in je tanden of ongezond tandvlees. Dit doet de mondhygiënist op een aantal manieren, waaronder:

  • Fluoride behandelingen om het gebit sterker te maken.
  • Sealen van tanden die net zijn doorgekomen. Dit is een extra beschermlaag om ervoor te zorgen dat er minder makkelijk een gaatje ontstaat.
  • Voorlichting geven over hoe je je gebit moet behandelen.

Bovenstaande behandelingen kunnen ook vaak uitgevoerd worden door een tandarts. Echter, ze behoren ook tot de specialisme van een mondhygiënist.

Herstellende mondzorg

Daarnaast is er de herstellende mondzorg. Daarbij helpt de mondhygiënist je aan het oplossen van je gebits- of tandvleesproblemen.

Dat kan bijvoorbeeld door tandplak of tandsteen te verwijderen uit het gebit. Of door je tandvlees te behandelen als die ontstoken is (en bloedt of pijn doet).

Vergoeding basisverzekering mondhygiënist

Voor de vergoeding geldt er hetzelfde als bij de tandartskosten vergoedingen. Dat houdt in dat er onderscheid wordt gemaakt in leeftijd:

  • Tot 18 jaar: Vergoeding voor: 1 consult per jaar, vullingen, mondhygiëne en een aantal andere standaardbehandelingen. Niet voor orthodontie, kronen, bruggen, implantaten en andere ingewikkelde uitvoeringen.
  • Vanaf 18 jaar: Zodra je 18 jaar bent, is er geen vergoeding meer uit de basisverzekering. Hiervoor kan je naar een aanvullende verzekering kijken voor een vergoeding.

Vergoeding aanvullende verzekering

Bij de meeste zorgverzekeraars is er een tandartsverzekering die de kosten dekt voor alle tandheelkundige kosten die je in een jaar maakt. Daar behoort de mondhygiënist ook bij.

De verschillen in bedragen zijn wel aanzienlijk. Ook wordt er vaak een vergoeding geboden voor een percentage van het bedrag, waardoor je een eigen bijdrage hebt. Bekijk daarvoor de polisvoorwaarden van de verzekering, of neem contact op met de zorgverzekeraar.

Vergoeding per zorgverzekeraar

Onderstaande tabel toont de vergoedingen per zorgverzekeraar uit de aanvullende verzekering.