Op zoek naar een vergoeding voor mindfulness uit je zorgverzekering? Op deze pagina geven we meer informatie over mindfulness, en hoe je daar vanuit je zorgverzekering een vergoeding voor kan krijgen.

Wat is mindfulness

Mindfulness is het volledig bewust zijn van het moment. Je zorgt ervoor dat je in het ‘hier-en-nu’ aanwezig bent. Bij een training mindfulness leer je omgaan met stress, leer je jezelf beter kennen en weet je jezelf daardoor beter in balans te houden.

Oorspronkelijk komt het vanuit het boeddhisme voor, waar de focus erg lag op je aandacht focussen. Hierdoor ben je actief bezig met wat je doet. Mindfulness is er niet enkel om problemen op te lossen, maar ook om met problemen om te gaan en ze te accepteren.

Mindfulness training

Via diverse wegen kan je een mindfulness training of aandachttraining volgen. Je kan dit alleen doen, of in groepsverband.

Je kan diverse redenen hebben om zo’n training te overwegen, denk bijvoorbeeld aan:

  • Verminderen van stress;
  • Meer rust creëren;
  • Verhogen van je concentratie;
  • Last hebben van slaapproblemen;
  • Beter van het leven kunnen genieten.

Wat ook je reden is, een mindfulness training kan je helpen bij het beter bewust worden van jezelf. Het kan daardoor ook gebruikt worden bij iets als een burn-out of een depressie.

Een training duurt meestal zo’n 8 weken, en kost circa 300 tot 550 euro. Ook kan je vaak wel kiezen uit een eendaagse bijeenkomst, voor een goedkopere prijs uiteraard.

Vergoeding uit basisverzekering

Vanuit de basisverzekering geldt er geen vergoeding voor mindfulness trainingen. Wel kan je bij de meeste zorgverzekeraars aanspraak maken op een vergoeding als je in het bezit bent van een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen.

Vergoeding uit aanvullende verzekering

In de aanvullende verzekeringen bestaat er wel een mindfulness vergoeding. Deze komt bij de verzekeraars uit het potje van de alternatieve geneeswijzen. Ook kan het zijn dat een zorgverzekeraar een mindfulness training vergoedt vanuit de dekkingen voor psychologische hulpverlening of preventieve cursussen.

Vanuit de aanvullende verzekering zijn er vaak wel een aantal voorwaarden die voldaan moeten worden, wil je aanspraak maken op een vergoeding:

  • De trainer of therapeut is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Voor mindfulness is dat de Vereniging Mindfulness Based Trainer Nederland en Vlaanderen (VMBN).
  • Er moet sprake zijn van een behandeling, consult, cursus of onderzoek met een medische doeleinde.

Als je niet zeker weet hoe je zorgverzekeraar omgaat met de vergoedingen voor mindfulness, dan kan je het best even contact met hen zoeken.

Vergoeding per verzekeraar

Onderstaande tabel toont je de informatie over vergoedingen en kosten per verzekeraar.