Op zoek naar een vergoeding voor medicijnen vanuit de zorgverzekering? Hier vind je meer informatie over de vergoedingen van medicijnen uit de basisverzekering. Daarnaast ook hoe je je zelf kan laten verzekeren vanuit de aanvullende verzekering.

Vergoeding medicijnen uit basisverzekering

Niet alle medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar de meest voorkomende wel. De medicijnen die worden voorgeschreven, worden over het algemeen vergoed. Het kan zijn dat je wel een eigen bijdrage moet betalen. De eigen bijdrage is maximaal 250 euro per jaar.

Ook geldt voor medicijnen uit de basisverzekering een eigen risico.

Vergoeding geregistreerde medicijnen

Je kan enkel aanspraak maken op een vergoeding voor een medicijn, als deze is opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Op de website Medicijnkosten.nl kan je per medicijn vinden of deze is opgenomen in het GVS.

Per verzekeraar kan de vergoeding ook nog erg verschillen. Zo kan het ook zijn dat de zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant van een geneesmiddel vergoedt, met dezelfde werkzame stof. Neem daarom vooral contact op met je zorgverzekeraar als je precies wil weten wat voor een vergoeding je kan verwachten.

Vergoeding voor niet-geregistreerde middelen

Als het medicijn niet geregistreerd is, dan krijg je over het algemeen geen vergoeding. Wel zijn daar een aantal uitzonderingen op:

  • De ziekte die je hebt is niet verder behandelbaar in Nederland. Een medicijn die niet-geregistreerd is, biedt wellicht uitkomst.
  • Een ander (gelijkwaardig) medicijn bestaat niet als geregistreerd in het GVS.
  • Je hebt een zeldzame ziekte (1 op 150.000 inwoners).

Neem vooral contact op met je zorgverzekeraar als je denkt bij bovenstaande uitzonderingen te horen.

Vergoeding aanvullende verzekering

Voor diverse medicijnen zal je dus een eigen bijdrage moeten betalen. Er zijn zorgverzekeraars die je daarmee deels compenseren. Let wel goed op dat niet alle zorgverzekeraars voor elk medicijn een vergoeding bieden. Zo wil het wel eens zijn dat er geen ADHD medicatie vergoeding geldt.

Per verzekeraar

Onderstaande tabel toont de vergoedingen per zorgverzekeraar uit de aanvullende verzekering, inclusief de extra premiekosten.