Op zoek naar een vergoeding voor logopedie? Op deze pagina geven we je meer informatie over logopedie en de vergoeding uit je zorgverzekering.

Wat is logopedie?

Logopedie heeft te maken met je stem, taal, spraak of gehoor. Bijvoorbeeld als je problemen hebt met praten, luisteren, slikken of kauwen. Over het algemeen helpt de logopedist je met communicatie.

Een veelvoorkomend voorbeeld waarbij logopedie een uitkomst is, is bijvoorbeeld bij stotterende kinderen.

Daarnaast kan logopedie ook helpen bij mensen die moeite hebben om een duidelijke zinsopbouw te maken, de woordenschat te vergroten of om verhalen beter te kunnen vertellen. Ook kan de logopedist je helpen met het verbeteren van je uitspraak (bijvoorbeeld omdat je slist), of met het helpen van het horen van klanken (om bijvoorbeeld te rijmen).

Logopedie wordt vaak gezien als iets wat je kan helpen bij spraak. Maar het wordt ook toegepast op kinderen die moeite lijken te hebben met eten of drinken. Kinderen die nog erg jong zijn kunnen namelijk wel eens moeite hebben met slikken, kauwen of zuigen. Preverbale logopedie helpt daarbij.

Logopedie of stottertherapie?

Stottertherapie is een specialisme binnen de logopedie. Mocht je kind dus stotteren, dan is een stottertherapeut aan te raden. Hoewel een logopedist je erg goed op weg kan helpen, zal een stottertherapeut je nog beter kunnen helpen.

Vergoeding basisverzekering

Er geldt een vergoeding voor logopedie uit de basisverzekering. Voordat je een vergoeding krijgt, dien je wel aan wat voorwaarden te voldoen. Een logopedie vergoeding geldt voor:

  • Behandelingen voor taalontwikkelen
  • Behandelingen om beter te leren praten
  • Behandelingen om opnieuw te leren praten (bijvoorbeeld na een ongeluk)
  • Behandeling om de stem te verbeteren

Er geldt geen logopedie vergoeding voor:

  • Behandeling voor dyslexie
  • Behandeling van een dialect
  • Behandeling voor het spreken van een andere taal dan Nederlands