Op zoek naar een vergoeding voor lichttherapie? Hier vind je hoe je lichttherapie vergoedingen vanuit je zorgverzekering kan krijgen.

Lichttherapie is een behandeling met erg fel licht, dat wordt via je ogen naar binnen geschenen. Zonlicht werkt ook erg goed bij mensen die baat hebben bij lichttherapie.

Soorten lichttherapie

Lichttherapie werkt op basis van UV licht. Er zijn daarvoor twee hoofdtypen lichttherapie ontwikkeld, UV-A en UV-B.

UV-A is de minst sterke variant, en wordt vaak in combinatie gebruikt met Psoraleen. Door Psoraleen wordt je huid gevoeliger voor UV-A, en is dus een minder sterke variant al voldoende. Door het middel wordt de UV-A namelijk al sterker dan de UV-B stralingen.

UV-B is dus de sterkere variant, en heeft daardoor geen extra medicatie nodig. Deze vorm van lichttherapie is uit zichzelf al sterk genoeg.

Waarvoor lichttherapie gebruiken?

Lichttherapie kan voor vele aandoeningen helpen. Lichttherapie helpt bijvoorbeeld bij:

  • Psoriasis
  • Vitiligo
  • Eczeem
  • Winterdepressies

Vergoeding basisverzekering

Lichttherapie is opgenomen in de basisverzekering. Het gaat dan om een behandeling tegen psoriasis of vitiligo. Voor een winterdepressie zal je geen vergoeding krijgen vanuit de basisverzekering.

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de basisverzekering, dien je de behandeling te ondergaan in een ziekenhuis of behandelcentrum. Niet in je eigen huis. Je zal hiervoor wel een verwijzing nodig hebben van de huisarts.

Vergoeding aanvullende verzekering

Als je de lichttherapie wel thuis wil laten doen, dan kan je aanspraak maken op een aanvullende zorgverzekering vergoeding.

Wel zit er een groot verschil tussen de vergoedingen van de verzekeraars (en de zorgpremie die je extra betaalt). Let er daarom goed op wat de zorgverzekeraars vergoeden.

Vergoeding per verzekeraar

Onderstaande tabel toont de vergoedingen per zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering.