Op zoek naar een lensimplantatie vergoeding? Hier geven we je meer informatie over een lensimplantatie en de vergoeding vanuit je zorgverzekering.

Wat is lensimplantatie?

Een lensimplantatie is het plaatsen van een lens in het oog. Dit kan met een voorzetlens (die voor je eigen lens geplaatst wordt), of met een vervanglens (die je eigen ooglens vervangt).

Lensimplantatie behoort tot de refractiechirurgie, en heeft als doel om altijd weer helder te zien. Zonder gebruik van een bril bijvoorbeeld.

Een lensimplantatie is ook een gebruikte vorm bij een staaroperatie. Bij een staaroperatie wordt immers de lens vervangen door een kunstlens. Ook voor de behandeling van staar is er een vergoeding.

Vergoeding basisverzekering

Er geldt een vergoeding voor een lensimplantatie of staaroperatie uit de basisverzekering voor mensen waarbij dat medisch noodzakelijk is. Dat kan zijn:

  • Als geen bril of lenzen gedragen kan worden, door een allergie bijvoorbeeld.
  • Afwijkingen aanwezig zijn in het hoornvlies, zoals bij staar.

Een monofocale lens wordt vergoed uit de basisverzekering. Soms heb je een multifocale of torische lens nodig, ook als medische noodzaak. Dit kan vergoed worden door de basisverzekering, maar soms geldt er ook een eigen bijdrage. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar.

Vergoeding aanvullende verzekering

Ook via de aanvullende verzekering kan je een vergoeding krijgen. Die vergoeding is er vaak voor de eigen bijdrage die je dient te betalen bij een multifocale of torische lensimplantaat.

De aanvullende verzekering voor een lensimplantaat komt vaak uit eenzelfde potje als een ooglaserbehandeling. Informeer hiervoor ook vooral bij je zorgverzekeraar, of lees de polisvoorwaarden.

Vergoeding per verzekeraar

Onderstaande tabel toont de vergoeding per verzekeraar uit de aanvullende verzekering.