Op zoek naar een vergoeding voor kraamzorg vanuit je zorgverzekering? Op deze pagina vind je meer informatie over kraamzorg, en de vergoedingen uit de basis- en aanvullende verzekeringen van de zorgverzekeraars.

Kraamzorg is de zorg na de bevalling. Dit houdt in het in de gaten houden van de gezondheid van de baby en de vrouw, maar ook voorlichting over bijvoorbeeld verzorging van de baby of over het geven van borstvoeding.

Vergoeding uit basisverzekering

De basisverzekering biedt een vergoeding voor kraamzorg. Verdeeld over tien dagen wordt kraamzorg tot maximaal 80 uur vergoed.

Wel dien je een eigen bijdrage te betalen voor de kraamzorg die je thuis nodig hebt. Daarvoor betaal je 4,40 euro per uur (2019). In het ziekenhuis betaal je 17,50 euro per dag voor het kind en 17,50 euro per dag voor de moeder aan eigen bijdrage. Het eigen risico is hier niet op van toepassing.

Medische noodzaak

In het geval van medische noodzaak bij een bevalling in het ziekenhuis, is er geen sprake van een eigen bijdrage. Zodra je naar huis gaat (en dus geen medische noodzaak meer hebt), en nog recht hebt op kraamzorg, geldt de wettelijke eigen bijdrage weer zoals beschreven.

Aanvullend verzekeren

Voor de eigen bijdrage die je betaalt, kan je een aanvullende verzekering voor kraamzorg afsluiten. In het onderstaande overzicht vind je de vergoedingen per zorgverzekeraar voor kraamzorg.