Op zoek naar een vergoeding voor IVF? Op deze pagina geven we je meer informatie over IVF en hoe je een vergoeding uit je zorgverzekering daarvoor kan krijgen.

Voor vrouwen die niet op een natuurlijke manier zwanger kunnen worden, bieden vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF (in vitro fertilisatie) een uitkomst.

Lees ook: Zorgverzekering en zwangerschap

Wat is IVF?

IVF is een manier om zwanger te raken als het niet op de natuurlijke wijze gebeurt. Bij IVF, ook wel reageerbuisbevruchting genoemd, worden eicellen buiten het lichaam bevrucht met zaadcellen. De embryo’s die ontstaan, worden in de baarmoeder geplaatst.

IVF is de populairste vruchtbaarheidsbehandeling. Andere opties zijn bijvoorbeeld:

  • Ovulatie Inductie (OI)
  • Kunstmatige Inseminatie (KI)
  • Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)

Vergoeding IVF basisverzekering

De basisverzekering heeft een vergoeding voor IVF (net als voor de andere genoemde vruchtbaarheidsbehandelingen).

Vanuit de basisverzekering heb je recht op een vergoeding bij de eerste 3 behandelingen voor IVF of ICSI. Voor meerdere pogingen, is het mogelijk om te kijken naar een vergoeding uit de aanvullende verzekering.

Vergoeding IVF aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering kan een vergoeding bieden vanaf de 4e behandeling voor IVF. Soms vergoedt een verzekeraar ook nog behandelingen na de 4e.

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, zal je wel aan voorwaarden dienen te voldoen. Die kan je checken bij je zorgverzekeraar of de zorgpolis. Over het algemeen zijn die voorwaarden:

  • Er geldt een bovengrens van leeftijd voor een vergoeding. Vrouwen kunnen vaak niet ouder zijn dan 42 jaar.
  • Een vergoeding wordt alleen betaald als er gebruik gemaakt wordt van een (gecontracteerd) ziekenhuis of kliniek.
  • In het buitenland kan soms ook een vergoeding worden gegeven. Vraag na bij je zorgverzekeraar hoe zij daar mee omgaan.

Vergoeding per verzekeraar

Onderstaande tabel toont de vruchtbaarheidsbehandeling / IVF vergoeding per zorgverzekeraar uit de aanvullende zorgverzekering.