Heb je een hoortoestel of gehoorapparaat nodig, en wil je daar graag een vergoeding van je zorgverzekeraar van? Op deze pagina vind je de vergoedingen die verzekeraars geven voor hoortoestellen en gehoorapparaten.

Vergoeding hoortoestel basisverzekering

Vanuit de basisverzekering is er ook een vergoeding voor een hoortoestel. Om daarvoor in aanmerking te komen, dien je last te hebben van gehoorverlies van minimaal 35 decibel (dB). Ook kan je een vergoeding krijgen als je tinnitus hebt. Wel zal je in beide gevallen een audicien nodig hebben voor advies.

Let wel op dat je voor een hoortoestel een eigen bijdrage van 25% (2019) moet betalen voor mensen die daar gebruik van willen maken en 18 jaar of ouder zijn.

Mocht een hoortoestel dus (bijvoorbeeld) 1000 euro kosten, dan dien je zelf een eigen bijdrage van 250 euro te leveren. Voor de zorg uit de basisverzekering betaal je doorgaans ook het eigen risico. Als je nog het volledig bedrag aan eigen risico hebt, dan betaal je (in 2019) daar nog eens 385 euro voor. In totaal ben je zelf dus 385 + 250 = 635 euro kwijt. De zorgverzekeraar geeft een vergoeding van 1000 – 685 = 315 euro.

De prijzen van een hoortoestel verschillen flink. Het begint bij ongeveer 500 euro, maar de kosten kunnen oplopen tot 1200 euro. Je eigen bijdrage kan dus erg verschillen.

Vergoeding hoortoestel aanvullende verzekering

Je kan je aanvullend laten verzekeren voor een hoortoestel. Zo’n aanvullende verzekering geldt vaak voor verschillende hulpmiddelen, waar hoortoestellen bij horen. De vergoeding zal iets van de eigen bijdrage vergoeden. Vaak zie je twee opties bij een zorgverzekeraar in hoeverre ze een vergoeding geven:

  • Er is een vergoeding per hulpmiddel, in dit geval een hoortoestel.
  • Er is een budget voor alle hulpmiddelen, dus naast een hoortoestel bijvoorbeeld ook een kunstgebit. Mocht dit budget aan andere hulpmiddelen al verbruikt zijn, dan is er geen sprake meer van een vergoeding voor het hoortoestel.

Bekijk daarom goed in de zorgverzekering polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar welke vergoeding zij hanteren. In onderstaand overzicht vind je de vergoedingen per verzekeraar.