Op zoek naar een vergoeding voor haptotherapie uit je zorgverzekering? Op deze pagina vind je meer informatie over haptotherapie, en hoe je een vergoeding voor deze vorm van therapie kan krijgen.

Haptotherapie hoort tot de alternatieve geneeswijzen, en wordt soms als aanvullend gebruikt voor de fysio- of psychotherapie. Dit is de toegepaste vorm van haptonomie. Bij haptotherapie is de bedoeling dat je je meer bewust wordt in je gevoelens en je (vergeten) ervaringen.

Wat is haptotherapie?

Bij haptotherapie probeert de haptotherapeut naar boven te brengen wat in je leeft. Zo heb je gevoelens, gebeurtenissen of gedachtes een plek gegeven in je lichaam. Sommige bewust, andere zitten in je onderbewustzijn, en zijn bijvoorbeeld weggestopt. Hierdoor zou je fysieke en mentale klachten kunnen krijgen.

Haptotherapie helpt je bij het geven van een plek aan genegeerde emoties, of om je meer vertrouwen te geven in je doen en laten. Dit gebeurt vaak door middel van gesprekken en diverse oefeningen. Voelen en ervaren komen daarbij veel aan bod.

Voor welke klachten?

Haptotherapie kan je helpen bij een breed scala aan klachten, zoals: stress, zelfbeeld, trauma’s verwerken, gevoelens uitdrukken, acceptatieproblemen, vermoeidheid, buikklachten en meer.

Het is vaak ook zo dat de haptotherapeut naast andere therapeuten wordt gebruikt. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut, die je kan helpen bij lichamelijke klachten, of een psychotherapeut die je kan helpen bij mentale klachten.

Vergoeding uit aanvullende verzekering

Voor een haptotherapie vergoeding zal je je aanvullend moeten verzekeren. De basisverzekering biedt hier namelijk geen vergoeding voor.

De vergoeding voor haptotherapie komt bij de meeste verzekeraars uit het potje ‘alternatieve geneeswijzen’. Daartoe behoren dus ook de vergoedingen die je krijgt voor andere alternatieve geneeswijzen. Vraag na bij je zorgverzekeraar hoe zij daarmee omgaan, want dat verschilt per verzekeraar.

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, vragen verzekeraars wel dat je aan voorwaarden voldoet:

Voorwaarden vergoeding

De voorwaarden die bij alle verzekeraars wel geldt, is dat de haptotherapeut bij een beroepsvereniging is aangesloten én dat de zorgverzekeraar die beroepsvereniging erkent. In Nederland kennen we de volgende verenigingen

  • De Vereniging van Haptotherapeuten (VVH)
  • Het Nederlands Verbond voor Psychologen, psychosociaal therapeuten en Agogen (NVPA)
  • De Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen (VBAG)
  • De Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG).

Vergoeding per verzekeraar

In onderstaande tabel vind je de vergoedingen per zorgverzekeraar uit de aanvullende zorgverzekering.