Op zoek naar een vergoeding uit je zorgverzekering voor een gehoorapparaat? Op deze pagina vind je meer informatie over de gehoorapparaat vergoedingen uit je zorgverzekering, en hoe je je extra kan verzekeren voor de eigen bijdrage.

Bekijk direct: Vergoedingen per zorgverzekeraar

Gehoorapparaat informatie

Als je last hebt van gehoorverlies of hoorproblemen, kan een gehoorapparaat je daarbij helpen. Er bestaan een groot aantal gehoorapparaten, die op basis van je hoorklachten bij je passen. Die worden ingedeeld in een categorie. Categorie 1 is eenvoudige hoorklachten, tot categorie 5 horen de meeste complexe. Je categorie wordt bepaalt aan de hand van het Keuzeprotocol Hoorzorg. Daarbij kan de audicien je goed helpen.

Omdat gehoorapparaten (of ruismaskers) onderdeel zijn van de hulpmiddelen, geldt er vanuit de basisverzekering al een vergoeding voor. Middels een aanvullende verzekering kan je die vergoeding uitbreiden (zodat je eigen bijdrage verminderd wordt).

Vergoeding gehoorapparaat uit basisverzekering

Voor volwassenen vergoedt de basisverzekering 75% van de aankoopprijs van een gehoorapparaat. Kinderen (tot 18 jaar) krijgen een vergoeding van 100%.

Dat betekent dus dat volwassenen een eigen bijdrage van 25% moet betalen voor een gehoorapparaat. Hiervoor kan je je middels een aanvullende verzekering (deels) dekken. Dan betaalt de zorgverzekeraar ook (mee aan) de eigen bijdrage.

Goed om te weten, is dat je ook het eigen risico betaalt voor de aanschaf van een gehoorapparaat.

Voorwaarden voor vergoeding

De vergoeding krijg je niet zomaar, maar heeft wel een aantal voorwaarden:

  • Je zal naar een audicien moeten gaan die een contract heeft met je zorgverzekeraar (gecontracteerde zorg). Anders kan je vergoeding (75%) lager uitvallen. Dat geldt voor zowel de basisverzekering als ook de vergoeding uit de aanvullende verzekering.
  • De categorie waarin je ingedeeld bent (vanuit het Keuzeprotocol Hoorzorg), moet je je aan houden bij het kiezen van een gehoorapparaat. Als je in categorie 2 zit, maar liever een (geavanceerder) gehoorapparaat uit categorie 4 wil, dan zal je zorgverzekeraar niet meebetalen. Wat wel kan, is als de audicien een zorgaanvraag bij de verzekeraar indient en daarin expliciet vermeldt waarom je een hogere categorie nodig hebt.

Vergoeding uit aanvullende verzekering

Je kan je dus extra verzekeren voor een vergoeding van een gehoorapparaat middels een aanvullende verzekering. Per zorgverzekeraar verschilt het hoe zij die vergoeding bepalen. Twee opties, de zorgverzekeraar:

  1. Heeft een budget voor alle hulpmiddelen samen, of;
  2. Heeft een apart budget per hulpmiddel.

Als er een budget is voor alle hulpmiddelen, dan kan je uit dat ‘potje’ geld krijgen voor andere hulpmiddelen naast een gehoorapparaat. Denk bijvoorbeeld aan een kunstgebit. Informeer bij je zorgverzekeraar hoe dat zit, of lees de zorgpolis door.

Per zorgverzekeraar

Onderstaande tabel toont de vergoedingen voor een gehoorapparaat per zorgverzekeraar.