Wil je een zorgverzekering met een vergoeding voor fytotherapie? In onderstaand overzicht kan je vinden wat iedere zorgverzekeraar als vergoeding aanbiedt. Verder zie je een beknopte versie van de voorwaarden van de verzekeraar, en de premie die je voor de vergoeding betaalt. Raadpleeg altijd de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar voor alle voorwaarden.

Wat is fytotherapie?

Fytotherapie is het behandelen door middel van planten. Dit wordt ook wel kruidengeneeskunde genoemd. Met plantaardige middelen worden dus ziektes en gezondheidsklachten behandeld.

Een fytotherapeut ziet het lichaam als zelfherstellend. Omdat de balans tussen diverse lichaamsdelen scheef is, heb je klachten. Om deze klachten op te lossen zal je met behulp van plantaardige middelen behandeld worden.

Fytotherapie en homeopathie

Fytotherapie en homeopathie hebben een aantal overeenkomsten, maar de twee worden vaak onterecht met elkaar verwisseld. Zo zal je bij homeopathie vaker gebruik maken van verdunde middelen en dierlijke/minerale grondstoffen. Fytotherapie maakt enkel gebruik van plantaardige stoffen.

Vergoeding fytotherapie aanvullende verzekering

Fytotherapie is een alternatieve geneeswijze. Er geldt daarom geen vergoeding uit de basisverzekering. Wel kan je een aanvullende verzekering afsluiten.

Een voorwaarden voor een vergoeding, is vaak dat de fytotherapeut aangesloten is bij een beroepsvereniging. Bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF).

Vaak is het ook dat er geen specifieke vergoeding is voor fytotherapie. De vergoeding komt uit het potje alternatieve geneeswijzen, waar ook andere vormen van alternatieve geneeswijzen onder vallen.

Vergoeding per verzekeraar

In de tabel hieronder kan je de vergoedingen voor fytotherapie vinden per verzekeraar.