Op zoek naar een vergoeding voor flebologie (spataderen)? Op deze pagina geven we je meer informatie over flebologie en de vergoeding uit je zorgverzekering.

Vanuit de basisverzekering is er een vergoeding voor flebologie (vaak een spataderbehandeling) als het gaat om medische noodzaak. Je kan je aanvullend verzekeren.

Wat is flebologie

Flebologie behoort tot de dermatologie, en houdt zich bezig met huidaandoeningen als toedoen door aderen die niet goed functioneren. De meest bekend vorm daarvan zijn spataderen. Ook voor oedeem (vocht), trombose of een open been (wond die niet uit zichzelf geneest) kan je terecht bij een fleboloog.

Vergoeding basisverzekering flebologie

De basisverzekering biedt een vergoeding voor flebologie als het medisch noodzakelijk is. Je moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Er zijn duidelijke klachten die horen bij een aandoening van aderen in het been. Denk daarbij aan vochtophoping, verkleuring, kramp en slecht genezende wonden.
  • De behandeling moet wetenschappelijk ondersteund zijn.
  • Er is een duidelijke afwijking van minimaal 3 millimeter in doorsnee van de aderen.

Daarnaast dien je een verwijsbrief van de huisarts te hebben. Ook moet je erop letten dat de zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener (gecontracteerde zorg).

Vergoeding flebologie aanvullende verzekering

Je kan je ook aanvullend laten verzekeren voor flebologie. Bijvoorbeeld als je niet aan de voorwaarden voldoet voor een vergoeding uit de basisverzekering. Dat kan zijn als je bijvoorbeeld behandeld wilt worden met alternatieve geneeswijzen. Voor die vergoedingen moet je hier kijken.

Er zijn verschillende verzekeraars die een vergoeding bieden voor flebologie uit de aanvullende verzekering. De vergoedingen en voorwaarden verschillen per zorgverzekeraar. Die zal je na moeten vragen, of lezen in de polisvoorwaarden.

Vergoeding per verzekeraar

Onderstaande tabel toont de vergoeding die de verzekeraars geven bij de aanvullende verzekering.