Op zoek naar een vergoeding voor een EHBO-cursus? Op deze pagina vind je meer informatie over een EHBO-cursus en bij welke zorgverzekeraar je een vergoeding kan krijgen voor het volgen van zo’n cursus.

In het bezit zijn van een volbrachte EHBO-cursus (of reanimatiecursus) kan van grote meerwaarde zijn bij noodgevallen. Al helemaal als je in je omgeving mensen kent met een verhoogd risico op hartfalen. Zorgverzekeraars vinden deze vorm van preventieve zorg belangrijk, en bieden mede om die reden diverse vergoedingen aan voor dit soort cursussen.

Diverse EHBO-cursussen

Je kan een aantal verschillende EHBO-cursussen volgen, die allemaal net wat anders ingericht zijn. Voorbeelden van dit soort cursussen zijn: een snelcursus EHBO, EHBO bij kinderen, EHBO bij volwassenen of een Automatische Externe Defibrillator (AED) cursus. Die kan je op locatie volgen, maar steeds vaker ook (deels) online.

De kosten voor zo’n cursus loopt wel uiteen. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld de lengte van de cursus. Zo zal een snelcursus aanzienlijk voordeliger zijn dan een AED cursus. Qua prijs ligt het vaak tussen een paar tientjes tot 200 euro.

Het Rode Kruis heeft een pagina gericht aan de soorten cursussen en locatie daarvan.

Waar EHBO-cursus volgen?

Een EHBO-cursus kan je bij verschillende zorgverleners volgen. Denk daarbij aan een ziekenhuis, een thuiszorgorganisatie of de GGD. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met diverse zorgverleners waar zo’n cursus gevolgd kan worden, en waar dus een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering voor geldt. Informeer bij je zorgverzekeraar hoe zij dat bij dit soort cursussen en reanimatiecursussen geregeld hebben.

Vergoeding uit zorgverzekering

Uit de basisverzekering geldt er geen vergoeding voor een EHBO-cursus. Je kan wel gewoon een aanvullende verzekering bij je zorgverzekeraar afsluiten voor het volgen van cursussen. Vaak behoort daar een EHBO- of reanimatiecursus ook bij.

Let op: Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, vraagt de zorgverzekeraar over het algemeen om een diploma of certificaat. Bijvoorbeeld van Het Oranje Kruis, de Hartstichting, het Rode Kruis of de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO. Vraag na bij je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Vergoeding per zorgverzekeraar

Onderstaande tabel toont de vergoedingen per zorgverzekeraar. Omdat dit om een aanvullende verzekering gaat, betaal je geen eigen risico.