Op zoek naar informatie over de vergoeding van condooms bij je zorgverzekering? Op deze pagina geven we aan wat de vergoedingen zijn per zorgverzekeraar voor condooms.

Wat is een condoom

Condooms voorkomen zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOAs). De meeste anticonceptie voorkomen enkel zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan de pil, een spiraaltje of een anticonceptiering. Door gebruik te maken van een condoom, bescherm je jezelf ook tegen SOAs.

Vergoeding condoom algemeen

Sinds begin 2011 is er geen vergoeding meer voor anticonceptie vanuit de basisverzekering, dat geldt dus ook voor condooms. Wel is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten, om te zorgen dat je toch een vergoeding krijgt. Het is wel zo dat er niet specifiek een aanvullende verzekering is voor condooms. Vaak zit dit verwerkt in een pakket met ook andere vergoedingen.

Zo’n aanvullend pakket is over het algemeen gericht op jongeren en studenten. Kijk dus vooral naar die pakketten als je op zoek bent naar een vergoeding uit je zorgverzekering. Bedenk wel of je niet beter af bent om ze gewoon zelf te betalen, als je de rest van de vergoedingen uit zo’n pakket ook niet van plan bent om te gaan gebruiken.

Vergoeding condooms tot 21 jaar

Als je de leeftijd van 21 jaar nog niet bereikt hebt, dan krijg je nog wel een vergoeding vanuit het basispakket voor anticonceptie. Vrouwen dan. Voor condooms bestaat deze vergoeding niet meer. Vrouwen dienen overigens wel hun eigen risico te betalen, aangezien het gaat om vergoeding vanuit het basispakket.

Overzicht per verzekeraar

De vergoedingen die je in onderstaande tabel ziet, gaan over anticonceptiva in het algemeen, niet enkel condooms. Bekijk de polisvoorwaarden voor meer informatie.