Caissonziekte, ook wel duikersziekte of decompressieziekte genoemd, kan aanwezig zijn bij mensen die vanuit een verhoogde luchtdruk terugkeren naar een lagere luchtdruk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij duikers die erg diep in de zee duiken, of bij mensen in een vliegtuig.

Wat gebeurt er bij caissonziekte?

Caissonziekte heeft te maken met stikstof. Dit is een molecuul (N2) die over het algemeen erg goed oplost. Bij het afdalen of naar een lagere diepte duiken, lost dit nog sneller op. Zodra je weer opstijgt, wordt dit molecuul door je longen uitgeademd. Maar als de druk te snel afneemt (bijvoorbeeld als je weer omhoog gaat met duiken), dan kan de stikstof niet snel genoeg je bloed uit.

De ziekte is op te delen in vier categorieën: SKindbands, Bands, Staggers en Chokes. Die laatste is de ergste, maar komt gelukkig vrijwel nooit voor.

Om dit te voorkomen, is het raadzaam om niet te lang en niet te diep te duiken. Als je dan weer stijgt, is het raadzaam om dit langzaam te doen. Bijvoorbeeld door tussenstops.

Vergoeding caissonziekte zorgverzekering

De behandeling hiervoor gebeurt middels een decompressiekamer. In zo’n kamer is de luchtdruk hoog, en verlagen ze die langzaam. Dit noemt men hyperbare geneeskunde. Die vorm van geneeskunde, krijgt een vergoeding van de zorgverzekering.

Vanuit de zorgverzekering wordt de behandeling voor caissonziekte vergoed vanuit je basisverzekering. Hier hoef je dus geen extra aanvullende verzekering voor af te sluiten.