Veel mensen in Nederland hebben een bril of lenzen nodig om goed te kunnen kijken. De basisverzekering vergoedt echter niet zomaar voor een bril of lenzen. Alleen vanuit medische noodzaak heb je recht op een vergoeding voor je bril. Wat je gewoon bij de opticien kan kopen, hoort daar helaas niet bij. Je kan wel een vergoeding ontvangen, die komt dan uit je aanvullende pakket.

Vergoeding bril basisverzekering

Een bril zoals iedereen doorgaans heeft, wordt dus niet door de basisverzekering vergoed. Je betaalt die zelf, of kan kijken naar een vergoeding uit je aanvullende verzekering.

Als er sprake is van medische noodzaak, dan kan je wel een vergoeding krijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen die speciale medische lenzen nodig hebben. Of een hulpmiddel als een telescoopbril, verrekijkerloep of ptosisbril.

Aanvullend verzekering

Vrijwel alle zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor brillen en lenzen uit de aanvullende verzekering. De voorwaarden van de vergoedingen verschillen wel aanzienlijk. Het is dus goed om kritisch te kijken naar de aanvullende verzekeringen.

Daarbij moet je letten op:

  • De premie die je betaalt voor de verzekering
  • Hoeveel je als vergoeding kan krijgen
  • Hoe vaak je de vergoeding kan krijgen (bijvoorbeeld elke 2 jaar)

Het is goed om te kijken of je niet meer premie betaalt dan dat je kan declareren. Als je niks anders uit de aanvullende verzekering gebruikt, kan het misschien beter zijn om niet te kiezen voor een aanvullende verzekering.

Ook kan de zorgverzekeraar nog andere voorwaarden stellen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je alleen een vergoeding krijgt vanaf een bepaalde afwijking (bijvoorbeeld 4 dioptrie), of dat er andere vergoedingen gelden voor kinderen en volwassenen.

Vergoeding per verzekeraar

In onderstaand overzicht kan je de vergoeding per zorgverzekeraar vinden voor brillen en lenzen. Daarbij vind je ook de premie die je extra dient te betalen voor de aanvullende verzekering. Raadpleeg altijd de site van de zorgverzekeraar voor de exacte voorwaarden.