Op zoek naar een vergoeding voor een borstprothese (of mammaprothese)? Hier vind je meer informatie over een borstprothese, en hoe je een vergoeding uit je zorgverzekering kan krijgen.
Wat is een borstprothese?
Vrouwen die behandeld zijn aan borstkanker, kunnen een (uitwendige) borstprothese dragen. Dit is een alternatief voor een borstreconstructie, of als tijdelijke maatregel.
Zo’n borstprothese kan je tijdelijk dragen, tot de wond genezen is. In overleg met de arts of mammacareverplagekundige kan worden bepaald wanneer een definitieve prothese geplaatst kan worden.
Een borstprothese komt in verschillende soorten en maten. Tijdelijke protheses die in het ziekenhuis worden aangemeten zijn vaak gevuld met watten. Permanente borstprotheses worden over het algemeen gemaakt van siliconen. De vormen, kleuren, gewichten en groottes kunnen ook nog verschillen.
Vergoeding borstprothese basisverzekering
Er is een vergoeding voor een borstprothese uit de basisverzekering. Enkel als het gaat om medische noodzaak. Dat is ook het geval als de borstamputatie plaatsvond onder medisch noodzakelijke redenen.
Ook vergoedt de basisverzekering de kosten voor een borstprothese als die ouder dan 2 jaar is, en aan vervanging toe is.
Wel zal je een verwijzing nodig hebben van een arts of mammacare verpleegkundige.
Vergoeding aanvullende verzekering
Het is ook mogelijk om je extra te laten verzekeren voor een borstprothese. Dat kan met een aanvullende verzekering.
Zo’n aanvullende verzekering kan de overige kosten die erbij komen vergoeden. Denk daarbij aan een BH, een zwemprothese, plakstrips of schoonmaakspullen. Ook zijn er enkele aanvullende verzekeringen die de vervanging van een borstprothese vergoeden die bij een andere borstcorrectie hoorden (bijvoorbeeld een borstvergroting).
Vergoeding per verzekeraar
Onderstaande tabel toont de vergoeding per verzekeraar uit de aanvullende verzekering.