Antidepressiva kunnen je helpen bij het onderdrukken van depressieve gevoelens. Voor vele mensen met een depressie biedt dit een uitkomst. Vergoedingen voor antidepressiva komen vanuit de basisverzekering.

Antidepressiva voorschrijven

Om in aanmerking te komen voor antidepressiva, zal er een diagnose depressie vastgesteld moeten worden door de psychiater. Die moet op zijn beurt besluiten om de antidepressiva voor te schrijven.

Goed om te weten, is dat de antidepressiva te klachten van de depressie onderdrukt. Het is dus geen oplossing. Daarvoor is het aan te raden om in behandeling te blijven.

Soorten antidepressiva

Er bestaan diverse soorten antidepressiva. De werking ervan is ook erg verschillend per persoon. Als een middel goed werkt bij iemand, betekent niet dat dit ook het juiste middel voor je is. Helaas duurt het ook 4 tot 6 weken totdat je weet of een middel goed aanslaat. In de verschillende medicijnen zitten verschillende werkzame stoffen. Ook daardoor is het lastig om te weten wat aanslaat.

Onderstaande lijst zijn bekende namen van verschillende medicijnen tegen depressie:

  • Prozac
  • Citalopram
  • Fevarin
  • Seroxat
  • Cipramil
  • Paroxetine
  • Zoloft

Vergoeding antidepressiva basisverzekering

De meeste antidepressiva worden vergoed vanuit de basisverzekering. Om voor zo’n vergoeding in aanraking te komen, dient het middel opgenomen zijn in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS). Het kan zijn dat je een eigen bijdrage dient te betalen. Ook dien je voor een vergoeding uit de basisverzekering het eigen risico te betalen.

Vergoeding aanvullende verzekering

Het kan zijn dat je je extra wil verzekeren tegen bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor deze medicijnen. Diverse zorgverzekeraars hebben een aanvullende verzekering die een extra vergoeding biedt voor de eigen bijdrage bij antidepressiva.

In onderstaande tabel vind je de vergoeding per verzekeraar.