Op zoek naar een vergoeding voor anticonceptie? Op deze pagina lees je meer over de anticonceptie vergoeding vanuit je zorgverzekering.

Kijken we naar anticonceptie voor vrouwen, dan hebben ze keuze uit verschillende soorten. Enkele bekende zijn als volgt:

  • Anticonceptiepil
  • Pessarium
  • Spiraaltje (hormoon- of koperspiraal)
  • Vaginale ring

Voor vrouwen biedt de zorgverzekering voor verschillende situaties een vergoeding.

Vergoeding anticonceptie vrouwen tot 18 jaar

Vrouwen tot 18 jaar krijgen een vergoeding voor anticonceptie uit de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico, mogelijk wel een eigen bijdrage.

Vergoeding anticonceptie vrouwen 18 tot 21 jaar

Vrouwen van 18, 19 of 20 jaar oud krijgen ook een vergoeding vanuit de basisverzekering voor anticonceptie. Omdat zij ouder dan 18 zijn, geldt hier wel een eigen risico voor. Ook kan er een eigen bijdrage zijn.

Vergoeding anticonceptie vrouwen vanaf 21 jaar

Vanaf 21 jaar geldt er geen anticonceptie vergoeding meer vanuit de basisverzekering. Je kan je nog wel verzekeren voor deze kosten door een aanvullende verzekering af te sluiten.

Vergoeding aanvullende verzekering

Vanuit de aanvullende verzekeringen worden er ook diverse vergoedingen aangeboden voor anticonceptie. Dat kan interessant zijn voor vrouwen ouder dan 21 jaar, maar ook voor alle andere.

Het is namelijk zo dat de aanvullende verzekering soms ook de eigen bijdrage vergoedt. Die moeten alle vrouwen betalen, ongeacht hun leeftijd.

Kosten anticonceptiepil

De pil wordt door de meeste vrouwen gebruikt als anticonceptiva. Hoewel de kosten erg uiteenlopen, kan je uitgaan van tussen de 15 en 40 euro per jaar. Een aanvullende verzekering kost al snel iets van 70 euro per jaar. Bedenk dus goed dat het niet altijd interessant hoeft te zijn om je te verzekeren. Mits je geen gebruik maakt van andere zorg uit dezelfde aanvullende verzekering.

In onderstaande tabel kan je de vergoedingen voor anticonceptiva per zorgverzekeraar vinden.