Op zoek naar vergoeding voor andullatietherapie? Steeds meer (fysio)therapeuten bieden een mogelijkheid om andullatietherapie te proberen bij diverse chronische klachten. Je gaat op een matras liggen, die vervolgens trillingen en infrarode stralen op je af stuurt. Hoewel niet wetenschappelijk bewezen, zeggen veel mensen dat dit hen helpt. Bijvoorbeeld voor klachten als: artrose, artritis, fibromyalgie of osteoporose.

Wat is andullatietherapie?

Bij een andullatietherapie behandeling lig je op een matras (een andullatie matras). Dit matras zendt om en om trillingen en infrarode stralen op je lichaam af. Het idee is dat door de infrarood straal warmte ontstaat, waardoor de trillingen dieper in het weefsel kunnen komen.

Doordat je op een matras ligt, voel je deze trillingen in je hele lichaam. Wel kan de therapeut meer specifiek richten op bijvoorbeeld je nek, rug of schouders. Afhankelijk van waar je het nodig lijkt te hebben.

Werkt andullatietherapie?

Is andullatietherapie kwakzalverij, of werkt het daadwerkelijk? Volgens diverse mensen en fysiotherapeuten werkt het voor een groot deel van de mensen erg goed. Zo vind je op internet veel dat het bij 80% van de mensen lijkt te werken.

Echter is er vrijwel geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Een onderzoek dat wel is gedaan welke ging over trillingen en warmte bij muizen, concludeerde de onderzoeker dat andullatietherapie beter werkt voor doorbloeding dan een massage, mits de andullatie voor minstens 6 minuten duurt.

Vergoeding zorgverzekering

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de zorgverzekeraars van andullatietherapie vinden. Ze melden er in ieder geval niks over.

Hoewel deze vorm van therapie voornamelijk door fysiotherapeuten wordt gedaan, hoeft dat niet te betekenen dat hetzelfde werkt als bij een fysiotherapie vergoeding.

Andullatietherapie is (nog) niet wetenschappelijk onderbouwd, dus zal de zorgverzekeraar waarschijnlijk een vergoeding bieden vanuit de alternatieve geneeswijzen. Al staat andullatietherapie niet genoemd in de polisvoorwaarden van verzekeraars.

Mocht je andullatietherapie willen proberen, en ben je op zoek naar een vergoeding daarvoor, dan kan je het beste contact zoeken met je zorgverzekeraar. Ook voor een vergoeding voor de aanschaf van een andullatie matras kan je daar terecht.