Alternatieve geneeswijzen zijn, zoals de naam al zegt, anders dan reguliere geneeswijzen. Deze vorm van geneeswijzen kunnen goed helpen naast de reguliere geneeskunde. Een vergoeding voor alternatieve geneeskunde krijg je niet vanuit de basisverzekering. Daarvoor kan je aanvullende verzekering afsluiten.

Soorten alternatieve geneeswijzen

Er bestaan vele soorten alternatieve geneeswijzen. Kijk op de pagina’s voor meer informatie:

Er bestaan dus vele soorten alternatieve geneeswijzen. Allemaal hebben ze hun eigen specialisme. Hoewel ze dus allemaal verschillen, zijn er wel overeenkomsten. De belangrijkste is dat ze allemaal uitgaan van het zelfherstellend vermogen van het menselijk lichaam. Ook is het zo dat de geest ook gezond moet zijn, anders is er een misfit tussen lichaam en geest. Dit wordt op een emotionele of mentale manier gedaan.

Voorwaarden vergoeding

Je krijgt niet zomaar een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Elke zorgverzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden. Over het algemeen is het zo dat de alternatieve genezer aangesloten moet zijn bij een erkende beroepsvereniging. Welke beroepsvereniging erkend wordt, kan nog wel eens verschillen per verzekeraar. Neem daarvoor contact op met de zorgverzekeraar.

Vergoeding per verzekeraar

Het kan zijn dat zorgverzekeraars verschillende vergoedingen hebben voor alternatieve en complementaire geneeswijzen. Bijvoorbeeld een aparte vergoeding voor acupunctuur en natuurgeneeskunde. Andere verzekeraars kunnen beide middelen weer onder eenzelfde vergoeding geplaatst hebben (uit hetzelfde potje). Informeer bij je zorgverzekeraar hoe ze dat doen. Dat kan ook door de polisvoorwaarden te lezen.

In onderstaande tabel kan je de (maximale) vergoeding per zorgverzekeraar vinden, als ook de premie die je daarvoor dient te betalen.