Op zoek naar een vergoeding voor ADHD medicijnen? Hier laten we de vergoedingen per zorgverzekeraar zien voor diverse middelen tegen ADHD.

Voor ADHD patiënten kunnen medicijnen uitkomst bieden. De meeste medicijnen voor ADHD hebben methylfenidaat als werkzame stof. Dit is te vinden in onder anderen:

  • Ritalin
  • Concerta
  • Equasym
  • Kinecteen
  • Medikinet

Een andere werkzame stof die wel eens voorgeschreven wordt, is dexamfetamine. Verder wordt er soms Strattera (met atomoxetine) voorgeschreven. Enkele van bovenstaande medicijnen worden door de basisverzekering volledig vergoed. Wel geldt er dan een eigen risico of eigen bijdrage.

Vergoeding uit basisverzekering

De basisverzekering vergoedt al een groot deel van de kosten van ADHD medicatie. Ritalin, Dexamfetamine (2,5 mg) en Medikinet (enkele doseringen) worden volledig vergoed. Voor bijvoorbeeld Concerta en Straterra dien je bij te betalen (eigen bijdrage).

Omdat deze medicijnen opgenomen zijn in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), is dat mogelijk.

Vaak is het wel zo dat alleen de goedkoopste versie van een medicijn met het werkzame middel wordt vergoed. Dat is in het geval van ADHD vaak Ritalin. Voor middelen als Concerta of Strattera vind de overheid de prijs te hoog, dus dien je zelf een deel mee te betalen. Hiervoor betaal je een eigen bijdrage. Daarnaast betaal je ook je eigen risico, omdat het een vergoeding uit de basisverzekering is.

De eigen bijdrage bedraagt maximaal 250 euro per jaar.

Vergoeding aanvullende verzekering

Je kan je extra verzekeren tegen de eigen bijdrage van de ADHD medicijnen.

In onderstaande tabel kan je de zorgverzekeraars vinden die ADHD medicijnen eigen bijdrage vergoeden. Ook kan je zien hoe hoog de vergoeding voor de ADHD medicijnen is, en hoeveel je daarvoor bij moet betalen (als onderdeel van een aanvullende verzekering).