Zorgverzekering vergelijken

Tandartsverzekering vergelijken

Een zorgverzekering biedt standaard een basisdekking. Deze komt voor uit de basisverzekering. Je kan je dekking uitbreiden door aanvullende verzekeringen te nemen. Een voorbeeld daarvan is de tandartsverzekering. Een tandartsverzekering is zelfs een van de meest gekozen aanvullende pakketten.

Op deze pagina geven we je meer informatie over de vergoedingen, de acceptatie en het kan je de tandartsverzekering vergelijken.

Vergoeding basisverzekering

Vanuit de basisverzekering worden in sommige gevallen de tandarts kosten vergoed.

Tot 18 jaar

Voor kinderen tot 18 jaar geldt dat zij de voor de meeste tandartskosten een vergoeding zullen krijgen. Denk daarbij aan:

 • Preventief onderzoek;
 • Weghalen van tandsteen;
 • Röntgenfoto’s;
 • Vullingen;
 • of wortelkanaalbehandelingen.

Goed om te weten dat je voor orthodontie geen vergoeding krijgt. Hiervoor is er de mogelijkheid om een aanvullende verzekering af te sluiten.

18 jaar en ouder

Bij volwassenen gelden er andere regels. Hier kan je er van uit gaan dat de kosten van de tandarts niet binnen de basisverzekering vallen. Daarom dat er een tandartsverzekering is. Er zijn wel kosten die de basisverzekering dekt, dit is bij sprake van:

 • bezoek aan de kaakchirurg;
 • een heftige ontwikkelingsstoornis of afwijking van de mond of het gebit;
 • bijzondere tandzorg zodat het niet gebit nog verder achteruit gaat;
 • een uitneembaar kunstgebit.

In tegenstelling tot bij de kinderen, zal je hier wel je eigen risico voor moeten betalen.

Ook is er in sommige gevallen sprake van een eigen bijdrage. Een tandartsverzekering helpt je (een deel van) de kosten te dekken.

Acceptatie

In Nederland kennen we een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dit is er echter niet voor aanvullende verzekeringen. Het is dus mogelijk dat zorgverzekeraars met voorwaarden komen voor uitgebreide aanvullende verzekeringen, de medische selectie. De laatste jaren gebeurt dit wel veel minder.

Indien de zorgverzekeraar wél die acceptatie gebruikt, dan kunnen de voorwaarden als volgt zijn:

 • Vragenformulier: Middels een vragenformulier kan de zorgverzekeraar je vragen over de stand van het gebit. Adviseurs zullen deze vervolgens inspecteren, en de verzekeraar een advies geven. Als je afgewezen wordt, dan dien je dat ook te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar.
 • Verklaring: De zorgverzekeraar kan ook vragen om een recente verklaring van je tandarts. Hierin dient de tandarts aan te geven hoe het gebit er voor staat, en of er verwacht wordt of er in de komende jaren behandelingen plaats moeten vinden.
 • Wachttijd: Ook kan de zorgverzekeraar ervoor kiezen om je een wachttijd te geven. Als je een tandartsverzekering afsluit, dan dien je die eerst een jaar te hebben voordat je aanspraak kan maken op een vergoeding.

In onze zorgvergelijker geven wij overigens duidelijk aan of er directe acceptatie is, of dat je eerst gecontroleerd moet worden voor de tandartsverzekering.

Heb ik een tandartsverzekering nodig?

Een vraag die wellicht in je op kan komen is of je zo’n tandartsverzekering dan wel nodig hebt. Dit is iets wat je voor jezelf dient te bedenken. We kunnen je wel een stappenplan aanbieden om te kijken of je denkt dat zo’n verzekering afsluiten noodzakelijk is.

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar hoe je gebit ervoor staat. Dit kan je natuurlijk ook in overleg met je tandarts doen. Als je regelmatig op controle gaat bij de tandarts, en eigenlijk nooit een extra behandeling nodig hebt, dan kan het zijn dat zo’n verzekering niet zo interessant voor je is.

Vervolgens kan je navragen wat de tandarts verwacht voor aankomende behandelingen. Daarna zou je van die behandelingen ook nog een offerte aan kunnen vragen, zodat je weet wat je qua kosten kan verwachten.

Als je weet voor welke kosten je verzekerd wil zijn, dan kan je in onze zorgvergelijker aangeven waarvoor je verzekerd wilt zijn.

Nadat je je wensen ingevuld hebt in de vergelijker, toont deze je de goedkoopste tandartsverzekering. Je kan verder ook nog vergelijken op kwaliteit. In het overzicht kan je vervolgens zien wat je extra kwijt bent aan de tandartsverzekering. Hierdoor kan je bepalen of het zinvol is om zo’n verzekering af te sluiten.

Tandartsverzekering vergelijken

Zoals hierboven uitgelegd, kan je met behulp van onze vergelijker je tandartsverzekering vergelijken. In de filters kan je aangeven wat je wensen zijn op het gebied van vergoeding.

De vergelijker toont je vervolgens een overzicht van verzekeraars met een vergoeding voor tandartskosten. Zo wordt tandartsverzekeringen vergelijken je een stuk makkelijk gemaakt.