Als student geef je natuurlijk al genoeg geld uit aan allerlei zaken. Dan wil je graag besparen op de, voor jou, wat minder boeiende zaken. Een zorgverzekering bijvoorbeeld. Gelukkig begrijpen de zorgverzekeraars dit ook wel, en hebben zij soms speciale studenten zorgverzekeringen. Met behulp van onze handige zorgvergelijker kan je makkelijk een studenten zorgverzekering 2024 vergelijken, en snel geld besparen bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.

Ga naar de zorgvergelijker

Goedkope studenten zorgverzekering 2024

Studenten zijn over het algemeen gezonde mensen. Daarom is het in theorie mogelijk om veel geld te besparen op je studenten zorgverzekering, door bijvoorbeeld de goedkoopste zorgverzekering te nemen of door je vrijwillig eigen risico omhoog te brengen.

Als je een zorgverzekering nodig hebt, of denkt om over te stappen van zorgverzekeraar, dan is het goed om te kijken wat je de afgelopen jaren aan zorg gehad hebt, en wat je de komende jaren aan extra zorg kan gaan verwachten. Zo zijn er mensen die geen zorgkosten maken, of waarvan alle kosten uit de basisverzekering gedekt worden. Zij zullen dan bijvoorbeeld het eigen risico te verhogen. Hoe hoger je het vrijwillig risico zet, hoe minder premie je maandelijks hoef te betalen voor je studenten zorgverzekering. Bij het zorgverzekering vergelijken in onze vergelijker zie je duidelijk wat het invloed daarvan is op de premiehoogte.

Kijk vooral kritisch naar je huidige zorgverzekering. Als je bijvoorbeeld voor het gemak maar dezelfde zorgverzekeraar gekozen hebt als je ouders, dan kan het goed zijn dat je oververzekerd bent, en dat je een hoop geld kan besparen door over te stappen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je voor veel aanvullende zorgverzekeringen betaalt, terwijl je die helemaal niet nodig hebt. Een aanvullende zorgverzekering die vaak overschat wordt, is bijvoorbeeld de aanvullende tandartsverzekering. Veel mensen sluiten deze af, maar voor de meeste is het uiteindelijk voordeliger om je enkel vanuit de basisverzekering te verzekeren voor de tandarts. Bekijk goed naar de kosten die je gemaakt hebt voor de tandarts, en die je kan gaan maken, voordat je hier een keuze over maakt. Wil je echter het risico niet lopen om veel te betalen, dan kan je kiezen om zo’n extra verzekering wel af te sluiten.

Waarom studenten zorgverzekering?

Zorgverzekeraars geven studenten de mogelijkheid om een studenten zorgverzekering voordeliger af te sluiten dan een reguliere zorgverzekering. Dit omdat de zorgverzekering wat minder goed gevuld is. Zo is er voor de basisverzekering niet in elk ziekenhuis dekking nodig, en zijn de aanvullende zorgverzekeringen minder. De aanvullende verzekeringen bevatten normaal een hoop verschillende dekkingen. Ook veel die studenten waarschijnlijk niet zullen gebruiken.

Daarnaast worden studenten zorgverzekeringen vaak online aangeboden. Hierdoor kan je alles online regelen. Dat bespaart voor de zorgverzekeraar een hoop papierwerk, en daarmee geld. Daardoor kan de premie vaak ook nog wat omlaag.

Wees je er echter wel goed bewust van, wat de inhoud van de verzekering is. De prijs alleen zegt niet altijd alles. Zodra jij wel zorg nodig hebt, wil je het liefst een zorgverzekering die je daarbij goed kan helpen. Voor meer informatie daarover zal je de polisvoorwaarden moeten lezen, of contact zoeken met de verzekeraar. Zo vind je de beste zorgverzekeraar voor jou.

Eigen risico verhogen

Het eigen risico bestaat uit twee delen. Het verplichte en het vrijwillig eigen risico. Het vrijwillig deel kan je er dus bij nemen. Hierdoor is je totale eigen risico hoger (verplicht + vrijwillig), en zal je meer van de zorgkosten zelf betalen voordat je recht hebt op vergoeding uit de basisverzekering.

Om meer korting te krijgen op je studenten zorgverzekering, kan je besluiten om je dit bedrag te verhogen. Hierdoor is je zorgverzekeraar bereid om korting te geven. Vaak is dit ongeveer 50% van de verhoging op jaarbasis. Of het verhogen van je eigen risico slim is, ligt geheel aan jezelf.

Voordeel is natuurlijk de korting. Nadeel is dat je eigen risico hoger is. Daardoor kan het zijn dat je meer moet betalen als je zorg nodig hebt. Moet je geopereerd worden en vervoerd worden met een ambulance naar het ziekenhuis? Dan betaal je daar vrijwel zeker je hele eigen risico mee, en was het beter geweest om niet voor de korting te gaan. Ga voor jezelf na wat je graag wilt.

Zorgtoeslag als student

De meeste Nederlandse studenten zullen ook nog wel recht hebben op zorgtoeslag. Er is namelijk vaak nog sprake van weinig tot geen inkomen.

Omdat het inkomen nog laag is, helpt de overheid met de financiering van de zorgverzekering. Deze toeslag krijg je maandelijks betaald. Lees hier meer over de zorgtoeslag, de hoogte en of je er recht op hebt of niet.

Buitenlanddekking

Een ander punt voor studenten om op te letten bij het kiezen van een zorgverzekering, is de buitenlanddekking. Studenten gaan geregeld wel eens naar het buitenland. Bijvoorbeeld met de studentenvereniging op vakantie, of een stage of studie in het buitenland. Tijdens deze tijd zal je ook een Nederlandse zorgverzekering hebben.

Check daarom hoe het zit met de dekking voor spoedeisende hulp in het buitenland. Hoewel de basisverzekering een vergoeding biedt voor noodzakelijke zorg in het buitenland, is die wel van een Nederlands tarief. In het buitenland kunnen andere tarieven gelden. Neem daarvoor goed de polisvoorwaarden van de studenten verzekering door, of bel met de zorgverzekeraar.

Als je voor een langere periode naar het buitenland gaat (>1 jaar), dan is het ook goed om even contact te zoeken met je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat er dan andere regels voor je zullen gelden.