Overstappen van zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering wordt elk jaar door ongeveer 1 miljoen Nederlanders gedaan. Zij stappen allemaal over naar een nieuwe zorgverzekeraar, om uitlopende redenen. Op deze pagina vind je antwoorden op vragen als ‘Wanneer mag ik overstappen van zorgverzekering?’ en ‘Hoe werkt het opzeggen van je zorgverzekering?’.

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Als je op deze pagina terecht bent gekomen omdat je wilt overstappen van zorgverzekering, dan zal deze vraag waarschijnlijk al wel voor je beantwoord zijn. De meest voorkomende reden om over te stappen van zorgverzekering, is de premieprijs. De zorgverzekeraars bieden allemaal dezelfde basisverzekering aan, die bij wet vastgesteld is, maar zijn wel vrij om daar zelf een premie voor te bedenken. Hierdoor zitten er grote verschillen tussen zorgverzekeraars wat betreft prijs. Ook voor aanvullende verzekeringen geldt dit, hier kan dan zowel de dekking als de prijs verschillen per verzekeraar.

Een andere reden om over te stappen van zorgverzekering, is dat je niet tevreden bent over je huidige zorgverzekeraar. Dit zal dan zo zijn eigen redenen hebben, en zie je dan liever dat je ergens anders verzekerd bent. Tegenwoordig is het overstappen van zorgverzekeraar best wel snel gedaan, dus hoeft dat geen probleem meer te zijn.

Wanneer overstappen van zorgverzekering?

Halverwege november zullen alle zorgverzekeraars hun zorgpremie bekend gemaakt hebben, en vanaf dat moment wordt het de hoogste tijd om zorgverzekeringen te gaan vergelijken. Ook als je nog niet zeker weet of je over wilt stappen is dit handig om te doen. Vanaf dat moment is het ook mogelijk om de overstap te gaan regelen. Tot 1 januari heb je de tijd om de overstap te regelen, (dus tot en met 31 december middernacht) waar de meeste mensen ook echt tot het laatste moment wachten. Door de overstapdienst van de zorgverzekeraars, hoef je zelf je oude zorgverzekering niet op te zeggen, dat doet de nieuwe zorgverzekeraar voor je.

Er is ook nog een andere manier van overstappen. Hierbij regel je zelf dat je zorgverzekering opgezegd wordt (voor 1 januari), en dan heb je tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Dit betekent overigens niet dat je een maand lang onverzekerd bent, want je nieuwe zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari en geldt dan voor één jaar.

Tussentijds overstappen

Het is onder uitzonderlijke omstandigheden ook mogelijk om halverwege het jaar, of in ieder geval niet in de gebruikelijke maanden, een overstap te maken van zorgverzekering. Dit kan namelijk, als:
– je verzekeraar de voorwaarden aanpast;
– je 18 jaar wordt;
– je een collectieve zorgverzekering afsluit bij een nieuwe werkgever;
– je als militair uit dienst treedt;
– je onverzekerd bent, maar wel verplicht bent om een zorgverzekering te hebben;
– je in Nederland gaat wonen na een verblijf in het buitenland;
– je in het buitenland woont, maar wel belastingplichtig bent in Nederland.

Voordat je gaat overstappen van zorgverzekering, is het wel aan te raden om een aantal dingen te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld naar de polis en dekkingsgraad van verschillende zorgverzekeraars, en de premies die ze daarbij hanteren.

Overstappen van zorgverzekering
5 (100%) 2 votes