Als het einde van het jaar nadert, is het weer tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Je hoeft niet per se een nieuwe zorgverzekering af te sluiten; je kunt ook bij jouw oude zorgverzekeraar blijven. Toch loont het altijd om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken om te checken of er een betere optie voor jou tussen zit. Hieronder staat een gids voor je opgesteld die uitlegt waar je op kunt letten bij het kiezen van een passende zorgverzekering.

1. Zet jouw zorgwensen en -eisen op een rijtje

Een zorgverzekering moet bij jou passen en daarom is het belangrijk om te kijken naar jouw wensen en eisen. Je hebt vast wel een aantal punten die voor jou belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende tandartsverzekering of een verzekering voor een aantal fysiobehandelingen. Het kan ook zijn dat je volgend jaar meer zorg verwacht dan dit jaar, of andersom. Wanneer je jouw wensen voor jezelf helder hebt, kun je kijken naar het volgende punt.

2. Soort polis

Als het gaat om een zorgverzekering, wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende polissen: de restitutiepolis en de naturapolis. Er bestaat overigens ook een combinatie van de twee polissen. De restitutiepolis en de naturapolis verschillen wel van elkaar; zo verschilt het bij welke zorgverleners je terechtkunt. Het is goed om je hierin te verdiepen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je uiteindelijk bent overgestapt.

3. Premie

Een van de belangrijkste onderdelen waar wij als Nederlanders naar kijken: de premie. De premie geeft aan hoeveel we moeten betalen in de maand voor onze zorgverzekering. De premie kan behoorlijk verschillen per zorgverzekering. Het is goed om te kijken waar dit verschil precies inzit; dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de manier waarop de zorg wordt verleend of de manier waarop de kosten gedekt worden. Bovendien kun je ook besparen op de premie door je eigen risico omhoog te gooien. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie wordt. Als je veel zorgkosten denkt te maken, is dit overigens geen aanrader.

Vergelijken en overstappen

Wanneer je voor jezelf op een rij hebt gezet wat jij belangrijk vindt, welk soort polis jij gunstig vindt en wat de hoogte van de premie moet worden, kun je verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Vergelijk je zorgverzekering al binnen een paar minuten: het vergelijken is zo gepiept. Tegenwoordig bestaan er namelijk vergelijkingssites waarop je verzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Zo heb je ook vergelijkingssites die zorgverzekeraars vergelijken, zoals Poliswijzer.nl. Bovendien kun je hier na het vergelijken, ook meteen overstappen – aan het einde van het jaar.